Kernkabinet bereikt compromis: ‘Significant deel van de moslims leeft boven zijn stand’

Dankzij het compromis vermijden zowel Kris Peeters als Jan Jambon al te fel gezichtsverlies. (Foto: Paul Van Welden, CC by 3.0.)
Dankzij het compromis vermijden zowel Kris Peeters als Jan Jambon al te fel gezichtsverlies. (Foto: Paul Van Welden, CC by 3.0.)

BRUSSEL – Vannacht vergaderde het kernkabinet over de controversiële uitspraken die de twee vicepremiers Jan Jambon (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) dit weekend hebben gedaan. Binnen de meerderheid vinden beide partijen van elkaar dat excuses op hun plaats zijn, maar geen van de beide vicepremiers was bereid om woorden terug te nemen, of ook maar een duimbreed toe te geven op het standpunt.

Dankzij de inspanningen van premier Michel bereikten de ministers omstreeks negen uur vanochtend uiteindelijk een compromis over een eerbaar, gezamenlijk statement, dat het gezichtsverlies voor Jambon of Peeters tot een minimum zou moeten beperken.

Een vermoeide, maar zichtbaar opgeluchte Kris Peeters stond vanochtend de pers te woord. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, en we hebben er fel over gediscussieerd, maar uiteindelijk is het kernkabinet geland bij een compromis over een controversiële uitspraak waar zowel meneer Jambon als ikzelf voor honderd procent achter staan: ‘Een significant deel van de moslims leeft boven zijn stand.’

12 reacties op "Kernkabinet bereikt compromis: ‘Significant deel van de moslims leeft boven zijn stand’"

 1. Mooi compromis. Er ontbreekt wel een belangrijk punt in het statement: “Het is de fout van de sossen”. Die open goal zien ze dan over het hoofd. Tsss. Daar zal het nachtelijk opvrijen van elkaars gedachtengoed wel voor iets tussen gezeten hebben zeker? En dat terwijl het grondig beledigen van alle bevolkingsgroepen nu dagelijkse kost is en is uitgegroeid tot een must voor elke minister en staatssecretaris. Ze luisteren dus echt wel naar hun kiezers via de commentaren in HLN.

  Beantwoorden.
 2. Als je aan beide kanten plus en min samen hebt, dan betekent een compromis altijd dat je min en min combineert, nooit plus en plus want anders waren alle problemen opgelost. En de oneindige berekeningen waarmee de gewone man wordt geïntimideerd en waardoor hij overtuigd blijft van de superioriteit van zijn leiders zouden overbodig zijn.

  Beantwoorden.
 3. Joke Schauvliege heeft het deze morgen in een interview wel drie keer achter elkaar gezegd: “We moeten het goede voorbeeld geven.” Juist om deze reden leven onze ministers boven hun stand. Een significant deel van het kiesvee stond deze morgen dan ook te dansen en te feesten, toen ze dit vernamen …

  Beantwoorden.
 4. Het is significant hoe beiden tot een nieuw statement zijn gekomen. Persoonlijk versta ik er niets meer van, je het zal wel weer een Belgenmop zijn. Er werd mij ook wel al eens verteld dat er inderdaad feestjes waren na deze terroristische aanslagen, maar ikzelf heb het nooit gezien. Als iemand het wel ooit gezien heeft en als men PV’s heeft, moet men eerst wel de feiten aantonen. Al was het maar met één PV! Ik sta erachter als er mensen dit zouden bejubeld hebben, deze moeten worden ondervraagd en dat er radicaal moet worden opgetreden tegen deze radicalisering. ECHTER ik kan me NIET vinden in een verklaring ZONDER BEWIJZEN. Dat is wel heel gemakkelijk. Dit gaat slecht aflopen denk ik.
  Anderzijds vind ik de uitspraak van Kris Peeters nog wansmakelijker.
  Zelf ben ik ingenieur en zonder werk. Ik doe er alles aan om werk te zoeken. Ik zou zo graag werken. In de vrije tijd geef ik les aan kansarme kinderen(zonder vergoeding!). Omdat armoede echt bestaat. Volgens mij moet de minister eens in de werkelijkheid worden gebracht. Ik zou hem voorstellen eens 1 week in een kansarm gezin te OVERLEVEN. Hoe die mensen alles moeten bij mekaar schrapen. DAT IS SIGNIFICANT!!!
  Met deze worden de RIJKER alsmaar RIJKER en de ARMEN steeds ARMER. Diegene die integer zouden moeten zijn, zijn het NIET.
  Waarom denkt de regering niet aan het aflassen van:
  – mutualiteiten (ze zijn politiek getint en postjes voor de politieke partijen) Waarom wordt dit niet door één organisatie uitbetaald?
  – Waarom zijn er twee soorten scholen?. Twee CLB’S? Laatst hoorde ik een verhaal dat een school naast een CLB (medisch onderzoek) is gehuisvest, een bus moet inschakelen omdat het CLB (naast deze school gelegen) niet tot dezelfde soort school behoort? Dit is toch te gek
  – Schaf de vaste benoemingen overal af!
  – Ondersteuning van jonge ondernemers
  – Belast de firmawagens (zijn we niet het land met de meeste firmawagens?)

  DOE IETS!
  Ik kan zo wel doorgaan met het opsommen van heel veel constructieve raadgevingen, zonder mensen te kwetsen.
  Waar is de politiek toch mee bezig!!!! Ik ben zo ontgoocheld dat men steeds korttermijn denkt!
  Volgens mij worden de politiekers er allemaal een beetje rijker van (geld, materie, macht), maar ik vind dat het toch maar een armtierige regering is.
  En rijker verdedigen de rijken. Krokodillen bijten mekaar niet!

  Beantwoorden.
 5. Significant is ook zo’n kut-woord. Als Jambon gewoon zou gezegd hebben ‘nogal wat’ Moslims vonden deze affaire blijkbaar interessant, dan zou niemand daar wat van gezegd hebben.

  Nogal wat Moslims hangen langdurig significant veel mensen hun voeten uit. Pak nu die vent met z’n hoedje. Als het waar is dat die z’n karretje door z’n maat zijn bom 30 meter achteruit geslagen is ZODAT ie er zelf niet meer bij kon?

  Pak nu die Laachraaoui of wat is het? Door KREK zulke gasten hebben ze de legerdienst afgeschaft. Zelf heb ik daar ONWAARSCHJNLIJK veel patatten geschild. Als je zo’n gars pak VIJF patatten gaat laten schillen is het al prijs!

  Daarom is het eigenlijk goed dat die vent ontploft is alvorens bvb zijn legerdienst aan te vangen.

  Beantwoorden.
  1. IkHebEenIngebeeldVriendje · Bewerken

   Dat noemden we ‘Patatten jassen’. Vierkante, rechthoekige vormen… zakken na elkaar. Mijn beste vriend moest niet naar het leger omdat hij twee nationaliteiten had, van discriminatie was toen geen sprak. Na het afschaffen van de legerdienst werd iedereen racist.

   Beantwoorden.
 6. Ja en dan zit je daar te schillen. Tegen 120 fr per dag. Mijn buurman mocht niet meedoen omdat ‘m platvoeten zou hebben. Maar mij moesten ze absoluut.

  Als je zo’n Laachraoui om nog maar met éne te beginnen. Patatten gaat laten schillen ook maar 2. Dat is niet te riskeren!

  Het eten in het leger was niet slecht. Het is soms het enige wat je er had. In één minuut knippen ze je haar. Zonder gefringel en gefrangel. Soms zeikte er een West-Vlaming in mijn bed of in mijn helm.

  Om zes uur ’s morgens sta je daar dan in de rij MET MES, VORK EN SOEPLEPEL. In 1986 want nu zouden ze me dat niet meer moeten lappen.

  Beantwoorden.
  1. Bij vele reacties op vele sites denk ik dikwijls: “Hier en daar een komma, punt en hoofdletter zou eens zo vlot lezen.” Maar je moet nu ook niet gaan overdrijven hé zeg door elke zin in vijf stukjes te knippen! Waarvoor dank. Zou ik er willen. Aan toevoegen.

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter