Jeugd is kut en vroeger was alles beter

BRUSSEL – De jeugd is kut en vroeger was alles beter. Tot deze synthese komt een panel van bijna-pensioengerechtigden na lectuur van de talloze bevragingen van 18- tot 34-jarigen die de afgelopen dagen in de kranten stonden.

De huidige generatie is dom, racistisch, bang, braaf, lelijk, puisterig, en vroeger was alles beter.
De huidige generatie is dom, racistisch, bang, braaf, lelijk, puisterig, en vroeger was alles beter.

Uit de enquêtes bleek onder andere dat de huidige generatie bang en braaf is en haast niet meer durft buiten te komen. Dat zou in zijn tijd geen waar geweest zijn, vindt babyboomer Norbert Rommelaere (64). “Allez, kijk nu eens naar die top vijf van vrijetijdsbestedingen: sms’en, tv kijken, klusjes doen, met het gezin op stap, met het lief naar de bioscoop… In mijn tijd paften we groene Michellen, gingen we naar psychedelische progrock kijken en spoelden we onze lsd-trip door met een goeie slok Jack Daniels. De jeugd van tegenwoordig, dat zijn janetten.

“Wij werkten tenminste nog voor onze boterham. Geld verdienen was een manier om onafhankelijkheid te verwerven van onze ouders”, herinnert huisvrouw Gerda Devisscher (62) zich. “Maar nu is het al hotel mama wat de klok slaat. Gemakkelijk hoor, thuis blijven wonen, uw was en plas niet zelf moeten doen. En ’t is niet dat ze daar geen tijd voor hebben, he. Ik heb gelezen dat de jeugdwerkloosheid nog nooit zo hoog geweest is. Ja, neem eens wat initiatief, he! Dit is een ontzettend luie generatie.”

“En dom“, voegt Devisscher toe. “Vraag ze om China aan te duiden op een kaart, en ze wijzen naar de maan.”

‘Zo conservatief als een achterdeur’

Soixante-huitard Peter Smets (66) is iets milder gestemd. “Door de ontkerkelijking bevinden we ons in een spiritueel vacuüm. De jeugd is verward en weet niet meer voor welke waarden het moet vechten. Wij hadden tenminste het leninisme, het stalinisme, het maoïsme en het trotskisme nog om over door te bomen. Maar al die -ismen zijn intussen ontmaskerd als fundamenteel betwist- en betwijfelbaar. Geen wonder dat de huidige generatie zo conservatief als een achterdeur is, teruggrijpt naar een onnozel concept als de natiestaat, en de multiculturele samenleving en waardevolle spirituele tradities als de islam afwijst”, besluit de socioloog op rust.

Tikkende tijdbom

Nieuw onderzoek voorspelt bovendien dat het alleen maar erger zal worden. “Kijken we naar de 0- tot 3-jarigen – de 18- tot 34-jarigen van morgen – dan zien we een generatie die nog een pak afhankelijker is van zijn ouders dan de huidige adolescenten”, stelt kinderpsychiater  Peter Adriaenssens vast.  “Vaak houden ze er een gebrekkige hygiëne op na en hangt het van de goodwill van de ouders af of ze überhaupt in bad geraken. Daarnaast krijsen ze de hele buurt bij elkaar als ze hun goesting niet krijgen, om nog maar te zwijgen van hun beheersing van het Nederlands, dat op zijn zachtst gezegd te wensen over laat. Dat is een tikkende tijdbom. Als we niet snel ingrijpen, groeit er een generatie op waarvan de huidige generatie ooit zal moeten toegeven dat ze kut is, en dat vroeger alles beter was.”

2 reacties op "Jeugd is kut en vroeger was alles beter"

 1. Adriaenssens kent er niks van. Wat voor wetenschap schuilt er immers achter “de 0- tot 3-jarigen van nu zijn de 18- tot 34-jarigen van morgen”? Een tiijdlapsus van formaat! Tenzij deze jongeren -of Adriaenssens zelf- een quantumsprong hebben gemaakt. Trouwens, vanuit mijn eigen ervaring stel ik vast dat slechts ongeveer de helft van onze jongeren kut is, en nu gij weer, Peterke!

  Beantwoorden.
 2. Norbert Rommelaere uit Gistel (Jaja, we weten hem nog wonen) is zelf een watje.
  Hij beweert groene michel te roken terwijl hij met een pakje Richmond Filter in zijn zakken rondliep.
  Zijn lsd trips met Jack Daniels? Die truuk kenden we wel. Een Aspirine junior met appelsap van de Welvaart winkel aan de Nieuwpoortsesteenweg.
  En Progrock? Als je Jimmy Frey progrock noemt, dan wel ja.

  Neen hij had vroeger al een grote muil en hij moet opletten of ik zal zijn bordeaux-rode scootmobiel eens saboteren als hij weer eens in tea-room Sansuniek een Decaatje gaat drinken.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter