Belgische ministers geven goede voorbeeld op klimaattop door vliegtuig, auto, trein te mijden

LUXEMBURG – De Europese lidstaten vergaderden vandaag over de CO2-norm voor personenwagens in 2030. België toonde zich de beste leerling van de klas: door niet te komen opdagen stootten onze vier Klimaatministers welgeteld 0 gram koolstofdioxide uit. 

De ambitieuze Waalse minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio (CDH).

België heeft nochtans vier klimaatministers, dus we hadden evengoed bij de grootste vervuilers kunnen horen. Maar gelukkig hebben alle collega’s vandaag afzonderlijk van elkaar beslist om het vliegtuig links te laten liggen, alsook de trein, de auto, de motor, de tram, de fiets of zelfs de benenwagen”, klopt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) zich op de borst.

Dat komt mede dankzij een van de vele maatregelen die de Belgische klimaatministers al hebben genomen om de doelstellingen van het Parijs-akkoord te halen: de ministers spraken een beurtrol af voor vertegenwoordiging op belangrijke internationale vergaderingen en konden zo hun ecologische impact met maar liefst 75 procent indammen. Daarnaast hebben ze onderling afgesproken om met hun beleid zo weinig mogelijk het nieuws te halen en volledig onder de radar te blijven, om zo weinig mogelijk google-zoekopdrachten te genereren, die ook een zekere ecologische impact hebben.

Maar dat dat kon nog beter, dacht de ambitieuze Waalse minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio (CDH), die volgens de beurtrol België vandaag in Luxemburg had moeten vertegenwoordigen. Door niet te komen opdagen, bracht hij de CO2-uitstoot van de Belgische delegatie helemaal tot nul, het sterkste staaltje teamwerk van onze vier klimaatministers tot dusver. België komt daarmee in de Europese top, naast Ierland en Malta, die ook niemand hebben afgevaardigd.

Volgens sommigen geeft België met zijn afwezigheid echter het signaal de klimaatverandering niet ernstig te nemen, daags nadat het IPCC alweer met een dreigend rapport komt opzetten. Onterecht, vindt Schauvliege. “Ik neem het klimaat zeer ernstig. Een van weinige dingen die ik als klimaatminister kan doen, is niet het vliegtuig nemen, en dat heb ik dan ook gedaan.”

3 reacties op "Belgische ministers geven goede voorbeeld op klimaattop door vliegtuig, auto, trein te mijden"

  1. Mijn, helaas overlmeden, collega Indur Arrhenius kreeg in 1905 de Nobelprijs scheikunde. Hij beweerde dat toename van CO2 uitstekend was voor de het klimaat en de plantengroei.onze milieuministers ministers hebben allemaal zijn “worlds in the making” nog niet gelezen. Te koop via deze webshop voor slechts 36,94 Eur.

    Beantwoorden.
  2. Met excuus voor de zetfouten in mijn mededeling – door de rook van mijn kolenstoof heb ik slecht zicht op mijn beeldscherm. Kan ook zijn omdat mijn PC op stoom werkt natuurlijk, dat geeft allemaal een hoop CO2 om me heen.

    Beantwoorden.
  3. Ik dacht dat de burgemeester van Knokke al de gehele verantwoordelijkheid op zich had genomen voor het klimaat na de bedreiging van het casino door een stijgende zeespiegel. Vooruit: dat is nog niet direct actueel in de Ardennen.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter