Eindelijk: Trump blijkt dan toch typetje van Sacha Baron Cohen

De wereld kan opgelucht ademhalen: Donald Trump, de haatzaaiende, gestoorde en opportunistische president van de VS blijkt dan toch gewoon een komisch typetje van de Amerikaanse komiek Sacha Baron Cohen te zijn.

Sacha Baron Cohen als ‘Trump’: ‘Het was bizar. Ik legde het er echt vingerdik op’

Wat eigenlijk de vlammende seizoensfinale van Who is America – het nieuwste programma van Sacha Baron Cohen – had moeten worden, is nu al vroegtijdig uitgelekt. Onder een dikke laag make-up, liters oranje zelfbruiner en een potsierlijke pruik hield de komiek vriend en vijand voor de gek. Als zijn nu al befaamdste typetje ‘Trump’ hield hij de Amerikanen meer dan 2 jaar lang een spiegel van xenofobie, vrouwenhaat en plat racisme voor. Daarmee schopte hij het tot zijn eigen ontzetting zelfs tot 45ste president van de Verenigde Staten.

Oorspronkelijk was het immers helemaal niet het plan van Cohen, bekend van andere controversiële typetjes als Ali G en Borat, om het zo ver te laten komen. ‘Bedoeling was dat ik als ‘Trump’ een werkelijk bespottelijke karikatuur van een Republikeinse presidentskandidaat zou neerzetten,’ aldus Sacha Baron Cohen, terwijl hij zijn fatsuit uittrekt en nog wat schuimrubber en oranje schmink van zijn gezicht verwijdert. ‘Ik wilde vooral zien hoe ver ik de Republikeinse politici en kiezers kon drijven met de meest extreem ranzige uitspraken. Missie geslaagd, zou ik zeggen’, concludeert Cohen.

Maar toen moest het meest waanzinnige deel van de rit nog beginnen. ‘Het was niet te geloven. Ik deed het steeds beter in de peilingen. De mensen smulden van mijn meest walgelijke en ongefundeerde uitspraken. Ik haalde de nominatie als Republikeinse kandidaat binnen. En toen werd ik gewoonweg verkozen als president. What. The. Hell.

In overleg met zijn creatieve team besloot de komiek ook na zijn verkiezing verder te gaan met het typetje ‘Trump’. ‘Het was bizar. Ik legde het er echt vingerdik op,’ vertelt Cohen. ‘En toch bleven de mensen het maar slikken en gingen ze mee in de meest abjecte en nonsensicale dingen: vrouwen als lustobjecten behandelen, minderheden criminaliseren, het klimaat om zeep helpen, democratische wereldleiders beledigen, de vrije pers bedreigen, uiteindelijk zelfs baby’s opsluiten,… Baby’s opsluiten! Jongens toch, hoe geschift! Ik wist uiteindelijk niet wat ik nog meer kon doen.’ Cohen is nu, net als de meeste mensen, vooral blij dat de nachtmerrie voorbij is.

Beetgenomen

De gevierde komiek betuigde meteen ook zijn dank aan de acteurs die al die tijd met verve zijn disfunctionele en op geld beluste familie speelden. ‘Stuk voor stuk ijzersterke acteurs. Neem nu Stormy Daniels, die een dubbelrol speelde als zichzelf maar ook het typetje ‘Melania Trump’ als een ongevoelige, ijskoude heks neerzette. Je moet het maar doen!’

De prestatie van Cohen is niet min te noemen. Wereldleiders als Poetin en Kim Jong-Un waarmee Cohen samenzat, trapten met open ogen in de val. Het Kremlin, dat miljoenen spendeerde aan de verkiezing van ’Trump’ en dacht een president op zak te hebben, reageert verbolgen. Volgens Pyong-Jang echter speelde hun geniale Noord-Koreaans leider het spel gewoon mee.

De Republikeinse partij waarvan ‘Trump’ deel uitmaakte, heeft nog niet officieel gereageerd. Verschillende prominenten in de partij, zoals Paul Ryan en Mitch McConnell, voelen zich zwaar bedrogen. De entourage van ‘Trump’ in het Witte Huis doet de onthullingen voorlopig echter af als ‘fake news’.

16 reacties op "Eindelijk: Trump blijkt dan toch typetje van Sacha Baron Cohen"

 1. Ook bij ons wordt Theo Francken al jàààren door Geert Hoste gespeeld, maar zo slecht dat niemand daar in trapt. Het is zelfs zo dat als Theo in het Maximiliaanpark verschijnt de mensen daar automatisch in een lachkramp schieten.

  Beantwoorden.
 2. En die dubbelrol van Melania en Stormy Daniels is kouwe kak als ge dat vergelijkt met de actrice die bij ons zowel Maggie De Block vertolkt als premier Michel. Enfin, het is niet helemaal juist want Maggie wordt door drie acteurs simultaan gespeeld. Wim Opbrouck doet een van de borsten – de linker of de rechter, ik wil het kwijt zijn. Een zware karakterrol, dat wel.

  Beantwoorden.
   1. Van een heel ander slag zijn natuurlijk de mensen die denken dat ze iemand zijn. Zo hebt ge er die denken dat ze Napoleon zijn of Jezus of Elvis of Mendeljew. Meestal worden ze veilig weggestoken in een of ander gesticht. Maar ja, ook daar hebben ze blijkbaar internet tegenwoordig.

    Beantwoorden.
 3. De burger heeft een spiegel. De minne toeschouwer kan zich nu eindelijk zonder gezichtsverlies omhoog redeneren: als hij iemand als zijn meerdere zou moeten erkennen waar hij iets van kon leren was hij een miljoen keer erger. Hij kon het niet. De meest sentimentele en bevooroordeelde bourgeois kan nu zonder de agressie achter zijn façade zijn genoegzame kots kwijt. En hij heeft een nieuwe maatstaf die kots industrieel te maken. Haal er nog wat negers bij en niemand kan je wat maken, dat je fascist bent.

  Beantwoorden.
 4. Zou het kunnen dat Theo ook een typetje is van Sacha Cohen ? Ik zag die laatst als vrouw verkleed aan de bar hangen, en dacht zo van ” dat kan toch de Francken niet zijn” . Nu begin ik toch echt te twijfelen…

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter