“Verdoofd slachten erkennen als Vlaams cultureel erfgoed”

Brussel/Vlaams Parlement – Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts bevindt zich in het oog van een mediastormpje nu hij onverdoofd slachten wil verbieden, ook omwille van rituele redenen. Om aan te tonen dat hij niet tegen het slachten van dieren op zich is, wil hij het verdoofd slachten van dieren laten erkennen als Vlaams cultureel erfgoed.  “Het verdoofd slachten van dieren is al generaties lang een traditie bij Vlaamse gezinnen”, aldus Weyts.

Lammetje, verdoofd noch onverdoofd geslacht.
Lammetje, verdoofd noch onverdoofd geslacht.

Om dit te staven grijpt hij terug naar zijn eigen familiegeschiedenis. “Bij mijn grootvader thuis werd er al verdoofd geslacht. Men hield zelfs toen al echt rekening met het welzijn. Bompa stond speciaal vroeg op, dronk bij het ontbijt twee flinke neuten jenever en sneed daarna de lammetjes genadeloos de keel over”, getuigt Weyts.

In het ouderlijk huis van Weyts deed men er nog een schepje bovenop. “Onze pa was echt een kind van de sixties. Hij nam voor het slachten regelmatig LSD, en maakte dan de meest fantastische constructies met het slachtafval. Ooit heeft hij nog een pendule van kalfsniertjes en varkenswangen aan wijlen Jan Hoet laten bezorgen, maar daar is niets van geworden. Pas jaren later zou Hoet dode, etensklare dieren als kunst gaan beschouwen. Pa was visionair, maar de wereld, die was er toen nog niet klaar voor.”

De letter van de wet

Bij GAIA vindt men dat Weyts niet ver genoeg gaat. “We kunnen niet zomaar elke vorm van verdoofd slachten gaan erkennen”, vindt Michel Vandenbosch. “Enkel de meest veilige en humane methoden dragen onze goedkeuring weg. Daarom stellen we voor om slachters enkele verdovende elektrische schokken toe te dienen, of ze lichtjes te verstikken met CO2-gas.”

Weyts zelf wil echter zo ver niet gaan. “De mensen moeten zelf kiezen hoe ze zich willen verdoven – binnen de letter van de wet uiteraard. Een kip de kop afkappen in gezelschap van een goed glas wijn moet kunnen. Maar Marokkanen of linkiewinkies die verdoofd aan het slachten gaan onder invloed van hasjiesj kunnen zich alsnog aan een GAS-boete verwachten.”

7 reacties op "“Verdoofd slachten erkennen als Vlaams cultureel erfgoed”"

 1. Tja. Hier loopt da nu al vol van kleine en misvormde lammetjes door inteeld, sinds de wet van verdoofd slachten van kracht is. Na jaren naar de AA te gaan en sucses vol dit vol tehouden wordt ik nu verplicht om verdoofd te slachten. Doordat ik jaren een comazuip probleem heb kom ik gewoon niet aan slachten toe.

  Beantwoorden.
  1. Amai jaren naar de AA gaan moet je ook volhouden. En daarna moet je TOCH weer stoned gaan slachten?

   Zelf ben ik bijna een vingerkoot kwijtgeraakt door een doos cornet beef. Omdat Snowy zijn korrels niet lustte godbetert. Snowy eet alleen kattenvoer uit de Aldi. En kippenlevers uit de Carrefour

   Als je ziet wat ze allemaal in katteneten kappen? “Met KONIJN en KALKOEN” (= 3%, 80% water, graan en pak wat vitaminen)

   Zelf eet ik alleen maat Whiskas tegen blaasgruis. Op die manier denk ik me en pijnlijke operatie uit te sparen.

   Beantwoorden.
 2. Snowy is erg secuur op zijn pels. Als hij niet slaapt of eet is hij zich aan het poetsen. Alleen het bovenste stuk van zijn staart raakt hij niet bij. Dat ziet er gelig uit lijk de snor van een schoolmeester van 40 jaar geleden.

  1) Slecht weer is eigenlijk het ergste. Daarover krijg ik het meeste gemiauw. Voor een zwerfkat is dat niet leuk.
  2) Na 2 maanden vriendschap is Snowy erg sterk geworden. Maar blijft erg lief, nog geen kras opgelopen.
  3) Zal dit zo blijven?

  Sommige mensen slapen met hun kat maar ik mag dat niet van mijn lief. “In Afrika doet niemand dat!” Ja zeg. Dat kan wel maar ik zou het wel willen ZIEN.

  Beantwoorden.
 3. Een optie die blijkbaar nog niemand overwogen heeft, is om het schaap gewoon in een wijnmarinadebad te verzuipen. Wedden dat het beestje niet reclameert?
  Tip: Sommige eetgasten vinden het geen slecht idee om de wijn te recupereren nadat het schaap met een spies door zijn anus boven het vuurtje ronddraait (alsof het beest nog niet genoeg koppijn heeft). In dat geval is het sterk aan te raden om de wijn eerst even te decanteren.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter