Bracke schreef mee aan ISO 216-specificatiedocument

ISO 216 beregelt de afmetingen van onder andere het beroemde A4-formaat.
ISO 216 beregelt de afmetingen van onder andere het beroemde A4-formaat.

BRUSSEL – Uit documenten uit 1975 die onze redactie – en, gezien ze openbaar zijn, iedereen – kon inkijken, blijkt dat N-VA-politicus Siegfried Bracke tussen 1975 en 1995 meeschreef aan de specificatiedocumenten voor de fameuze ISO 216-standaard.  Daarin wordt de verhouding tussen de hoogte en breedte van verschillende internationaal gebruikte papierformaten, zoals het bekende A4, gedefinieerd als 1:√2.  Dat heeft onder meer als voordeel, zo weet onze redactie uit goede bron (Wikipedia, nvdr.) dat wanneer een vel papier wordt dubbelgevouwen, de lengte en breedte van de twee helften dezelfde verhouding krijgen.

Niemand ontkent Brackes betrokkenheid bij de totstandkoming van ISO 216.
Niemand ontkent Brackes betrokkenheid bij de totstandkoming van ISO 216. – Foto: Michiel Hendryckx. CC BY-SA 4.0

Een woordvoerder van de ISO, de International Standards Organisation, weigerde, ook na herhaaldelijk aandringen van onze redactie, de zaak te ontkennen: “Ja, het klopt.  Siegfried Bracke heeft aan ISO 216 meegeschreven.  Ook aan de gerelateerde ISO 269 en ISO 217.  Hij heeft er alle dt-fouten uitgehaald.”  Ook bij de VRT, de toenmalige BRTN waar Bracke als journalist werkzaam was, komt men niet uit de lucht gevallen.  “Uh ja, dat wisten we.  Nou en?”,  klinkt het daar.

Voorlopig heeft nog niemand het ontslag van Bracke geëist en zoekt men volop naar een deontologische code of ISO-norm waarmee zijn mede-auteurschap aan de specificatiedocumenten strijdig zou zijn. (LM)

 

 

Laat een reactie achter