SABAM noemt uitbreiding activiteit ‘logische stap’

BRUSSEL – Auteursrechtenvereniging SABAM gaat haar activiteiten gevoelig uitbreiden. Momenteel houdt de organisatie zich voornamelijk bezig met het innen, beheren en herverdelen van auteursrechtelijke vergoedingen in België, maar daar komt binnenkort dus verandering in. Ze wil haar portefeuille nu verruimen met, zoals managing director Christophe Depreter het zegt, “diensten en goederen die nauw aansluiten bij onze huidige kerntaken en de publieke perceptie daarrond.”

Managing director Christophe Depreter licht de hervormingsplannen voor SABAM toe. (archieffoto)
Managing director Christophe Depreter licht de hervormingsplannen voor SABAM toe. (archieffoto)

“We hebben vandaag een uitgebreid netwerk van medewerkers die zich voornamelijk bezighouden met controles,” legt Depreter uit. “Zij gaan o.a. na of de organisatoren van Chirofuiven, schoolfeesten en studentencantussen wel in orde zijn met hun bijdrage aan de auteursrechtelijke vergoeding waarop onze leden recht hebben. Ook in de wachtzalen van dokters, kindercrèches en kleine gemeentelijke bibliotheken zorgen zij ervoor dat er niemand een cd’tje Vlaamse Schlagers oplegt of aan kleine kinderen begint voor te lezen uit het werk van Leopold Vermeiren, zonder eerst even langs onze kassa te passeren.” Die inning gaat niet altijd probleemloos en zorgt soms voor enige controverse, vertelt Depreter nog: “Soms krijgen we te horen dat we ‘gangsters’ zijn, die brave, onschuldige burgers hun laatste paar centen afpersen. Men heeft het vaak over ‘maffiapraktijken’ wanneer men het over onze inkomstencollectie heeft.”
“We hebben daar eens goed over nagedacht,” vult gedelegeerd bestuurder Johan Verminnen aan. “En we zijn tot de conclusie gekomen dat de mensen gelijk hebben, wanneer ze ons onscrupuleuze maffiosi noemen, of criminele geldwolven. Daarom hebben we besloten om onze organisatie te hervormen, zodat we én ten dienste staan van de hardwerkende Belgische artiest, én de publieke opinie niet langer hoeven wijs te maken dat we enkel ten dienste staan van de hardwerkende Belgische artiest.”
“Vanaf nu zullen we ons, naast het innen van auteursrechtelijke vergoedingen, toeleggen op een aantal nevenactiviteiten, die daar nauw bij aansluiten,” gaat de Vlaamse zanger verder, “zoals het smokkelen van drugs, het afpersen van kleine handelaars in ruil voor bescherming, en het verhandelen van vrouwen. Echte maffiapraktijken, dus.”

Alleen maar winnaars

“Als je erover nadenkt, is het een logische stap,” licht Christophe Depreter de hervormingsplannen van de organisatie verder toe. “Veel van de bij SABAM aangesloten artiesten lusten al eens een lijntje coke of een stevige joint. Dus nu kunnen we hun auteursrechtelijke vergoeding ook in natura uitbetalen. En beschermingsgeld afpersen bij de kleine zelfstandige, tja dat doen we nu eigenlijk ook al, he? Alleen kunnen we nu gebroken winkelruiten en verbrijzelde knieschijven aan ons arsenaal drukkingsmiddelen toevoegen.” Ook de op til zijnde instap in de vrouwenhandel past volgens Depreter in dit plaatje: “De illegale prostitutienetwerken in ons land zijn belangrijke afnemers van vrouwen en in de meeste bordelen wordt al eens sfeervol plaatje gedraaid. Alleen konden we daar tot nu toe wegens tijdsgebrek amper controles uitvoeren. Maar als we er toch moeten zijn, kunnen we er evengoed de eventuele achterstallige auteursrechten innen. Zo kunnen de Belgische hoeren hun werk doen in de geruststellende wetenschap dat ze de hardwerkende artiest zijn boterham niet afpakken. Zoals u ziet, heeft ons plan alleen maar winnaars.”

Eén reactie op "SABAM noemt uitbreiding activiteit ‘logische stap’"

Laat een reactie achter