Rijkste één procent komt op straat

BRUSSEL – Uitgerekend op 1 mei trok een opmerkelijke betoging van een honderdtal mensen door de straten van Brussel. Het ging om bekende bedrijfsleiders, topmanagers en grootindustriëlen, stuk voor stuk vertegenwoordigers van de Belgische haute finance en de high society. Ze kwamen op straat om drastische belastingverminderingen voor de allerrijksten en de inperking van diverse rechten van werknemers te eisen.

De rijkste één procent eist drastische belastingverminderingen en een inperking van het arbeidsrecht

Eén van de betogers is graaf Maurice Lippens. Hij klaagt de economische wantoestanden fel aan. “Wij zien onze massieve berg kapitaal met de dag slinken. Vorig jaar kwam de hoeveelheid opgestapeld goud in mijn persoonlijke cash-toren nog aan het peil van 30.548 kubieke meter, maar vorige maand bleek ik nog slechts over 30.546 kubieke meter baar goud te beschikken. Een schrikbarend verlies!” Burggraaf Etienne Davignon wuift wat kaviaar van zijn Armani-kostuum en valt Lippens bij in zijn litanie. “Als dit zo voortgaat, zullen wij genoodzaakt zijn om honderden, zo niet duizenden mensen zonder boe of ba op straat te zetten. En dan moet de overheid beseffen dat zij daarvoor verantwoordelijk is,” waarschuwt een duidelijk geïrriteerde Davignon, terwijl hij zijn pijp stopt met een vermalen doek van Jacob Jordaens.

Ook baron Bert De Graeve is bijzonder boos. Hij draagt een spandoek van Louis Vuitton, met daarop de leuze ‘Handen af van mijn miljoenenbonus!’. “Ik heb met mijn bedrijf enorme successen geboekt, en daar wil ik nu ook voor beloond worden. Is dat dan teveel gevraagd misschien?”, briest de CEO van Bekaert, terwijl hij een nieuwe Cohibasigaar opsteekt met een biljet van 100 euro. “Wat kan ik eraan doen dat China nu met veel goedkopere metaaldraad de markten overspoelt, zodat de prijzen zijn ingestort en de aandelen gekelderd? Moet ík daar misschien de gevolgen van dragen?” Het zit de CEO van Bekaert duidelijk erg hoog. “Waarom blijft men de nadelen van de vrije markt steeds afwentelen op onze kap? Men zou ons wel eens wat dankbaarder mogen zijn. Wij zorgen voor de jobs in dit land,” vertelt de man die meer dan 600 mensen collectief wil ontslaan.

In de betoging stapten ook vertegenwoordigers van Rotary en Lions Club mee. “Hoe minder onze leden verdienen, hoe minder kruimels er van de tafel zullen vallen voor het ongelukkige gepeupel dat een paar trapjes lager staat dan ons,” klinkt het daar. “Een ernstige belastingsvermindering voor de superrijken en ingrijpende saneringen zijn dus in ieders voordeel.”

Socialistische fabeltjes

Albert baron Frère staat het huilen nader dan het lachen. “In tijden van crisis denkt men altijd alleen maar aan de gewone man wiens job, spaargeld of pensioen verloren is,” weeklaagt de baron, terwijl zijn bediende hem een nieuw monocle aanreikt. “Waarom denkt men nooit eens aan ons? Ik heb vorige week één van mijn honderd gouden Ferrari’s van de hand moeten doen. Dan breekt je hart,” snikt Frère. Hij trekt meteen ferm van leer tegen de regering-Di Rupo, en bepleit een terugkeer naar de traditionele kapitalistische waarden. “Zó hebben wij België groot gemaakt, meneer. En nu heb je die socialisten met hun fabeltjes van ‘sociale rechtvaardigheid’ en ‘de welvaartsstaat’, die ons land naar de rand van de afgrond voeren,” fulmineert de baron, nog een glas Veuve Cliquot binnenslaand. “Hier laten wij het niet bij!”

Opmerkelijk was ook de aanwezigheid van enkele prominente Open-VLD-politici. Onder meer Alexander De Croo en Vincent Van Quickenborne stapten mee op in de betoging. Wat denken zij van deze kritiek aan het adres van de regering, waar ze zelf deel van uitmaken? “Niets verbiedt ons om uit te komen voor onze standpunten,” vertelt Open-VLD-voorzitter De Croo. “En betogen blijft -voorlopig althans- een legaal middel om je mening kracht bij te zetten. Wij blijven binnen de regering hameren op maatregelen ten gunste van de grootindustrie en de welgestelde ondernemer.”

Op 12 mei komen de overige 99 procent op straat in Brussel. (EM)

2 reacties op "Rijkste één procent komt op straat"

Laat een reactie achter