Steeds meer gezinnen richten bedrijf op

BRUSSEL – Terwijl de bedrijfswereld de hervormingen van de regering-Michel I blijft toejuichen, ziet het modale Vlaamse gezin de toekomst steeds somberder tegemoet. De oplossing ligt nochtans voor de hand, stelt de Gezinsbond in een zopas gepubliceerde brochure. ‘Maak een bedrijf van je gezin.’

De raad van bestuur van de NV Snoeckx-Devuldere. (Foto: Catherine Scott, Wikimedia Commons)
De raad van bestuur van de NV Snoeckx-Devuldere. (Foto: Catherine Scott, Wikimedia Commons)

In de folder ‘Je bedrijf oprichten in 10 eenvoudige stappen’ helpt de Gezinsbond haar leden om hun gezin om te vormen in een anonieme Naamloze Vennootschap. “De oprichting brengt een kleine kost met zich mee, maar die recupereer je snel, zo leer je in stappen twee (De notionele interestaftrek) en drie (Hoe richt ik een postbusbedrijf op?)”, verklaart algemeen voorzitter Frans Schotte.

De voordelen zijn immers legio. “Als bedrijf betaal je tot vijftig keer minder stroomtaks dan een gezin! Je wagenpark, vanaf de oprichting van je NV per definitie bestaande uit bedrijfswagens, wordt zwaar gesubsidieerd, net als je kilometers. Bovendien staat er een leger consultants en experts klaar om je te helpen met de jaarlijkse invulling van je belastingbrief. Dan vergeet ik nog dat de loonkosten de komende jaren systematisch zullen dalen. En als je failliet gaat, begin je gewoon opnieuw onder een andere naam. Er is geen enkele ernstige reden om je gezin niet in een NV om te vormen”, aldus Schotte.

Het gezin Snoeckx, bestaande uit Willem (43), Katelijne (41), Frieke (8) en Noah (6), heeft enkele maanden geleden de stap gezet. De kinderen spelen met gloednieuwe iPads. Op de salontafel staat een geurige ruiker bloemen. “Een relatiegeschenk van mijn man”, glimlacht Katelijne Devuldere, CEO van de NV Snoeckx-Devuldere.

Ze willen nooit meer terug naar hun vorige rechtspersoonlijkheid. “De zaken gaan goed”, grijnst CFO Willem Snoeckx. “Als gezin stonden wij, net als de modale Vlaming, meer dan vijftig procent van ons loon af aan vadertje Staat. Nu wij een bedrijf zijn, hebben we dat kunnen terugbrengen tot 15 procent, vér onder de officiële vennootschapsbelasting!”

“Om nog te zwijgen van alle weerkerende uitgaven, zoals energie, transport, voeding en kledij”, beaamt Katelijne. “Tegenwoordig zijn dat aftrekposten. Vioolles voor ons Frieke? Opleidingscheques. Nieuwe voetbalschoenen voor onze Noah? Werkkledij. Met het hele gezin op reis naar de Bahama’s? Werfbezoek. Ah ja, we zijn daar een nieuw kantoor aan het zetten.”

“En als ik spaghetti mors, dan komt een meneer van ISS dat opkuisen”, giechelt de kleine Noah enthousiast.

Ontbijtvergadering

De transformatie tot bedrijf heeft de NV Snoeckx-Devuldere niet alleen financieel geen windeieren gelegd. Het heeft hen ook dichter bij elkaar gebracht als gezin, bevestigen zowel de CEO als de CFO. “Vroeger leefden we meer naast elkaar. Nu beginnen we elke dag met een ontbijtvergadering van onze raad van bestuur, waarin de targets voor die dag worden uitgezet. De kinderen ruimen hun kamer heel wat sneller op, nu ze weten dat ze anders ontslagen kunnen worden”, merkt Willem.

Alleen Frieke lijkt niet erg gelukkig met de koers van het bedrijf. “Ons ma denkt dat ze alles beter weet gewoon omdat ze de baas is. Als die zever hier nog lang gaat duren, richt ik een vakbond op.”

12 reacties op "Steeds meer gezinnen richten bedrijf op"

    1. Geen schadepost?????
      Kom dan eens kijken naar ons afgerukt behangpapier, gebroken koffieservies, onverwijderbare melkvlekken in het tapijt, diepe krassen in ons lederen salon, luidsprekers met gescheurde woofers, kapotgesabbelde gordijnen, loshangende WC-brillen, leesbrillen met één glas, spartelende koi naast de vijver, honden met één oog, auto met verlaagd dak, takloze kerselaar, kaders zonder schilderij, CD-speler die alleen nog ’tik-tik-tik’ zegt en hier en daar een ouder met blauwe plekken van een aard die je normaliter enkel in martelkamers aantreft. En dan heb ik het nog niet gehad over écht ernstige dingen.
      Gelukkig hebben wíj onze snuiters nog goed onder controle!

      Beantwoorden.
  1. Vanmorgen hadden we in ons bedrijf een probleem dat ontstond rond de koffieautomaat. Even leek het erop dat er gewerkt werd aan een goede teambuilding, maar al snel bleek dat er veel te veel gepalaverd werd rond inkomende mails. Mijn tussenkomst als ploegbaas kwam te laat: wééral een trein die we gemist hadden! Vanavond vogt nog een korte maar zeer krachtige evaluatievergadering, maar eerst nog rap een meet-and-greet met de koffiemadam… yummie!

    Beantwoorden.
  2. U bent nog niet op de hoogte dat die koffiemadam de échte baas is in uw bedrijf?
    U verwart duidelijk beide functies.
    Ploegbazen hebben trouwens NIKS te zeggen in een bedrijf. Ze mogen en moeten alleen maar uitvoeren wat de baas zegt. Zoals de vuilbak buiten zetten. Ik vermoed dat u daar al jaren ervaring in heeft en dat de rest van het personeel doet of hun neus bloedt als u hen probeert aan te sporen om dat ook eens te doen? Ploegbaas? Woeha!
    Die meet-and-greet is er ook enkel maar om u bij uw pietje te hebben hoor! Letterlijk en figuurlijk.

    Beantwoorden.
  3. Weet niet of dit zo verstandig is om dit publiek te delen.
    Vadertje staat kan misschien vriendelijk optreden t.o.v. burgers…. . Maar t.o.v. bedrijven, kan dienst financiën eenzijdig boetes heffen, en bepaalde constructies verwerpen (zonder dat daar een rechter bij te pas komt).Ze heffen vervolgens gigantische boetes, schandelijke interesten (>10%) en zullen u ook een verlaagde boete aanbieden… wil je die verlaagde boete dan ga je akkoord met hun oordeel (met alle gevolgen van dien). Ga je niet akkoord, vervalt de verlaagde boete, en zullen ze beslag leggen…. (opnieuw zonder rechter), je kan evenwel naar de rechtbank van eerste aanleg maar dit kan jaren aanslepen.
    Is niet omdat je van je familie een bedrijf KAN maken, dat dit fiscaal juridisch technisch zal stand houden.
    Als je dergelijke constructie zou overwegen, betaal dan eerste enkele duizenden euro’s voor een volledig advies bij een fiscaal advocaat… om er zeker van te zijn dat je constructie sluitend is. Want ik weet dat sommige malafide boekhouders hun cliënten in dergelijke constructies inpraten… maar voor dergelijke zaken moet je naar een gespecialiseerd advocaat. Zelf zal ik me hier NOOIT aan wagen… als de staat kan aantonen dat dit enkel en alleen doet voor belastingontduiking, dan ben je geruïneerd (want dan ben je wel hoofdelijk aansprakelijk).

    Beantwoorden.
      1. Zeg kattekop Loop jij echt zo rond of wat? Vanaf de 6e staatshervorming reeds is het verboden om publiekelijk de onnozelaar uit te gaan hangen. Het misbruiken van een dier om zijn eigen achter te gaan verschuilen? Straks smijten ze je nog in een asiel? Heb je nog melk genoeg?

        Beantwoorden.
        1. mijne fotto vanvooren is in alle geval veel skoner dan da kribbelkot dat gij bezigt en kwestie van onnoozelaar uit te angen kunnen we ier allemaal nog veel van u leeren want uw klodden angen vanzeleeven niet aan mekaar en dat kunde van mijn verstandige tussenkomkomsten niet zeggen want die angen ferrem aan 1 en laat nu mijne kop gerust

          Beantwoorden.
    1. Op het begin SLIEPEN ze met me bijna. Om 18;000 FR; BTW. RSZ. Na een tijdje besefte ik dat IK STEEDS DEZELFDE JOODSE DEURWAARDER beet had.

      Mag er ook een Belgische deurwaarder langskomen AUB? EEN MAAR IN HEEL ANTWERPEN?? Jongeren pakken die Joodse vlooizakken niet meer.

      Net toen ik de ouwe Brackeva wou gaan wurgen bleek hij DOODGEVALLEN.

      Vanzelf. Echt waar. Dan sta je daar.

      Beantwoorden.

Laat een reactie achter