Bedenker ‘Everybody draw Buddha-day’ nog steeds niet ondergedoken

Lalibela – Goed tien maanden nadat Rahim Sulayman de wereld opriep om massaal tekeningen te maken van Boeddha en die te posten op sociaalnetwerksites als Facebook, leeft de man nog steeds niet ondergedoken uit angst voor represailles van woedende boeddhisten.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Sulayman, zelf een orthodox christen, claimt sindsdien zonder problemen zijn dagelijkse routine te kunnen volgen en “zonder angst” deel te nemen aan het publieke leven in zijn thuisstad Lalibela (Ethiopië). “Eigenlijk is er niet veel veranderd na die oproep. Geen mondiaal protest, geen fatwa… het ging allemaal geruisloos aan de wereld voorbij. Ik had op zijn minst wat bombrieven  verwacht, of een videoboodschap waarin gemaskerde boeddhisten dreigen me te zullen onthoofden, maar niets van dat alles. Ik doe zelf mijn boodschappen op de markt, ga elke zondag naar de mis, mijn naamkaartje blijft gewoon aan de deur hangen… Twee maanden terug ben ik zelfs niet incognito naar India en Nepal gereisd. Het hol van de leeuw, zeg maar. (lacht) Ik denk dat ik gewoon geluk heb gehad om er een vrij geweldloze religie uit te kiezen om te kakken te zetten.”

Het staat iedereen vrij Buddha te tekenen.
Het staat iedereen vrij Buddha te tekenen.

Veel heeft natuurlijk te maken met het feit dat de dharmistische, non-theistische wereldgodsdienst nauwelijks belijders kent in Ethiopië. Maar los daarvan beaamt ook Nico Roels, woordvoerder van de Boeddhistische Unie van België, dat de inherente geweldloosheid van zijn cultus de hoofdoorzaak is van het feit dat Sulayman vooralsnog niet voor zijn leven hoeft te vrezen. “Boeddhisten hebben een natuurlijke afkeer van geweld. Voor een wandelaar op het achtvoudig pad naar het Nirvana is het simpelweg onmogelijk om zo’n optie te contempleren”. Ook is het, zelfs voor boeddhisten die erg strikt in de leer zijn, “helemaal niet verboden om Siddharta Gautama, de Buddha onze grote profeet, af te beelden. Welke godsdienst zou in ’s hemelsnaam zo’n verbod uitvaardigen?”

Ondertussen heeft Sulayman nog steeds zijn naam niet veranderd en heeft hij nog geen beroep gedaan op de veiligheidsdiensten van zijn land om hem in een speciaal beschermingsprogramma te plaatsen. “Misschien komt er ooit nog een dag dat ook boeddhisten niet zomaar alles meer van hun rug laten glijden, maar voorlopig is het best wel heerlijk dat ik nooit de toorn van  zen-boeddhistische fanatici zal hoeven te vrezen”, concludeert de opgeluchte Ethiopiër.

Laat een reactie achter