Google Home View maakt privéleven openbaar

PEKING – Daags na de lancering van Google Art, een applicatie waarmee je online door topmusea kunt struinen, maakte internetmogol Google bekend dat het de daarbij gebruikte technologie nu ook wil inzetten om internetgebruikers inzage te geven in het privéleven van anderen. De nieuwe toepassing heet ‘Google Home View’, en start met een pilootproject bij de Chinese dissidente kunstenaar Ai Wei Wei.

Google-topman Larry Page: "Privacy is een gedateerd concept" (Foto: Stansfield PL, CC BY-SA 3.0)
Google-topman Larry Page: “Privacy is een gedateerd concept” (Foto: Stansfield PL, CC BY-SA 3.0)

Op weiweicam.com kun je sinds kort virtueel rondwandelen in het huis van de kunstenaar Ai Wei Wei, en er het doen en laten van de Chinese dissident volgen. Daartoe hebben Google-technici webcams opgehangen in alle kamers van zijn huis. “Ai was een gedroomde kandidaat om dit project bij te lanceren”, verklaart Larry Page, ceo van Google. “Aangezien hij sowieso al rond de klok in de gaten wordt gehouden door de Chinese overheid, veranderde er voor hem niet zo veel.” Het initiatief kadert in een breder project van het internetbedrijf om op korte termijn alle huizen ter wereld uit te rusten met speciaal daarvoor gepatenteerde webcams.

Slaapkamer

De toepassingen van Google Home View zijn legio, aldus Page. “Als je wilt weten hoe een normaal gezin in Spanje of Burkina Faso het avondmaal nuttigt, dan kan dat binnenkort. Je kunt natuurlijk ook je eigen huis of kinderen in de gaten houden als je even de deur uit bent. Ondernemende gebruikers bieden we bovendien de kans om wat bij te verdienen in de slaapkamer. Afhankelijk van hoeveel interessants daar gebeurt, genereer je meer of minder bezoekers. Net zoals met Google Ads keren we per zoveel hits een klein bedrag uit.”

“Ook voor de overheid kan Google Home View een handige tool zijn”, vervolgt Page. “Zo kan de brandweer een beginnend brandje opsporen vooraleer dat uitslaat naar andere woningen. En als ook de politie vierentwintig uur op vierentwintig uur kan binnenkijken, wordt het haast onmogelijk om nog in te breken.” Daarmee countert Page meteen het argument dat Home View het criminelen wel erg makkelijk zou maken. Opmerkelijk is dat landen als China en Iran – markten waar Google traditioneel veel tegenkanting ondervond – al hebben laten blijken erg geïnteresseerd te zijn in de technologie.

Privacy

Precies daarom maken burgerrechtenbewegingen zich wel wat zorgen over het project. Google Home View zou de privacy schenden, zo klinkt het daar. “Ach, privacy is een gedateerd concept uit de individualistische twintigste eeuw”, wuift Page weg. “De huidige generatie van de millennials gelooft veel meer in sharing. Mooie momenten zoals het ontbijt met het hele gezin of het verjaardagsfeestje van je kinderen wil je toch delen met iedereen? Geloof me, binnen een decennium is Google Home View even ingeburgerd als breedbandinternet. Bovendien kan de wetenschap constant gefilmd te worden ook minder koosjere gezinspraktijken ontmoedigen, zoals partnergeweld of incest. Dat die burgerrechtenbewegingen daar maar eens over nadenken!”

Larry Page verwacht dat Google Home View nog voor de zomer in België geïmplementeerd wordt. Binnenkort kan iedereen dus een technicus van het internetbedrijf over de vloer verwachten voor de installatie van de nodige webcams. Die gebeurt volledig gratis, zo benadrukt Page, zodra je de gebruiksvoorwaarden hebt ondertekend.

2 reacties op "Google Home View maakt privéleven openbaar"

  1. @ Luc Page : Bij mij was ’t omgekeerd….’k ben er nog altijd niet goed van :)
    Ze kunnen misschien al beginnen met de installatie van die camera’s in ’t prison van Andenne ????

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter