Amerikaans literair meesterwerk eindelijk negervrij

Mark Twain is een van de belangrijkste Amerikaanse auteurs uit de 19de eeuw.
Mark Twain is een van de belangrijkste Amerikaanse auteurs uit de 19de eeuw.

MONTGOMERY – The adventures of Tom Sawyer and Huckleberry Finn, van de 19de-eeuwse auteur Mark Twain, is een van de belangrijkste boeken uit de Amerikaanse literatuur. De schelmenroman had echter één belangrijk nadeel: de pagina’s werden bevolkt door zo veel negers dat de hele plot onleefbaar werd. Daaraan heeft de Amerikaanse uitgeverij NewSouthBooks nu verholpen door een versie te verspreiden waarin alle negers slaven zijn geworden.

Een goeie zaak, vindt ook professor Theo D’Haen, die Amerikaanse literatuur doceert aan de faculteit Taal- en Letterkunde van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL). “De laatste tijd doorbladerde ik ‘Huck Finn’ niet graag meer”, bekent de opgeluchte doctor in de literatuurwetenschap. “Vooral in hoofdstuk twee voelde ik me steeds minder op mijn gemak. Negers gaan dan ook makkelijk samentroepen, wat ernstige gevolgen voor de bladspiegel met zich meebrengt. Op sommige pagina’s waren zo weinig witregels overgebleven dat ik  er zo snel mogelijk doorheen fietste. Ik ben blij dat ik door de ingreep van NewSouthBooks opnieuw met volle teugen van Huck Finn kan genieten, zonder steeds voor mijn leven of mijn portefeuille te moeten vrezen.”

De raszuivere nieuwe druk zou in de loop van het voorjaar in de betere boekhandel moeten liggen of via Amazon.com te koop moeten zijn. (JDL)

Laat een reactie achter