Buitenlandse Zaken past reisadvies Verenigde Staten aan

BRUSSEL – Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Belgische burgers aan om reizen naar de Verenigde Staten uit te stellen of af te gelasten. Reden daarvoor is de controversiële wet die president Obama op oudejaarsnacht goedkeurde en die het Amerikaanse leger het recht geeft om iedereen van waar ook ter wereld zonder proces vast te houden.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Door de Indefinite Detention Act worden de VS de facto een politiestaat. (Foto: Youtube)
Door de Indefinite Detention Act worden de VS de facto een politiestaat. (Foto: Youtube)

Op oudejaarsavond keurde de Amerikaanse president Barack Obama het Defensiebudget voor 2012 goed. Die bevat een controversieel amendement die het Amerikaanse leger naar eigen goeddunken het recht geeft om over de gehele wereld mensen voor onbepaalde duur vast te zetten zonder enige vorm van proces.

“Door de Indefinite Detention Bill wordt het even gevaarlijk in de Verenigde Staten als in Saoedi-Arabië of Noord-Korea. Daar loop je immers ook het risico om op totaal arbitraire gronden achter de tralies te verdwijnen”, waarschuwt het ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn website. “Wij raden de Belgische burger dan ook af om naar Amerika te reizen. Als je niet anders kunt, bijvoorbeeld voor zaken, wees dan uiterst waakzaam in de nabijheid van overheidsgebouwen en militaire bases. Probeer ook geen aandacht te trekken in de buurt van zogenaamde ‘Occupy’-betogingen. Neem preventief een neusknijper mee voor als je onverhoopt toch aan waterboarding wordt onderworpen. Volg de actualiteit op de voet om niet plots voor verrassingen te staan. Volg bij voorkeur het Belgische nieuws voor betrouwbare informatie over Amerikaanse ontwikkelingen. Fox News raden we onder elk beding af. ”

Momenteel overweegt Buitenlandse Zaken om ook voor andere landen het reisadvies aan te passen. De Indefinite Detention Bill geeft het Amerikaanse militaire apparaat immers het recht om waar dan ook ter wereld mensen te arresteren. Vooral in gebieden met een verhoogde Amerikaanse militaire aanwezigheid wordt het extra uitkijken. “Afghanistan wordt nu een donkerrode zone”, klinkt het vanop het kabinet van Buitenlandse Zakenminister Didier Reynders. “De veiligheidssituatie is er uiterst problematisch en de dreiging voor terroristische en misdadige acties tegenover buitenlanders is sterk toegenomen in de voorbije jaren. Nieuw is dat je er nu ook zonder proces door een drone aan flarden geschoten kunt worden. In Saoedi-Arabië, vroeger een oranje zone omdat je er ten allen tijde van blasfemie of hekserij kon worden beschuldigd, kun je tegenwoordig ook vervolgd worden voor samenzwering tegen de Amerikaanse staat of haar burgers.”

Kleine Brogel

Zelfs in landen waarheen het voordien volstrekt veilig was om te reizen, zoals Duitsland, IJsland, Noorwegen, Spanje, en Canada, wordt nu opgeroepen waakzaam te blijven wegens de aanwezigheid van Amerikaanse militaire bases. Maar ook in eigen land moet men iets voorzichtiger worden volgens Buitenlandse Zaken. “Bomspotters in Kleine Brogel kunnen zich maar beter bezinnen over een eventuele bestorming van de luchtmachtbasis in Noord-Limburg dit jaar, aangezien het de Amerikanen vrij staat om hun vredelievend protest als een terroristische dreiging te omschrijven. Wij hopen dat Bert Anciaux begrijpt dat de Amerikanen niet onderhandelen met terroristen.”

Eén reactie op "Buitenlandse Zaken past reisadvies Verenigde Staten aan"

Laat een reactie achter