CD&V-voorzitter Wouter Beke is van bordkarton

BRUSSEL – Het rommelt binnen CD&V. Nadat sp.a-minister Ingrid Lieten eerder aan het licht bracht dat het christendemocratische boegbeeld Kris Peeters is opgetrokken uit teflon en beton, kon Wouter Beke dit weekend, door een gelekte nota, niet langer verbergen dat hij eigenlijk van bordkarton is.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Op foto's is haast niet te merken dat Beke slechts in 2D bestaat. (Foto: Michiel Hendryckx)
Op foto’s is haast niet te merken dat Beke slechts in 2D bestaat. (Foto: Michiel Hendryckx)

In de interne nota staan instructies beschreven om Wouter Beke te verplaatsen van de onderhandelingstafel naar het partijbureau en weer terug. “Tweemaal plooien met de bedrukte kant naar binnen en voorzichtig in de koffer schuiven. Geen zware voorwerpen op plaatsen”, luidt het document. “Op persconferenties ruim op voorhand naar het journaille richten. In geval van zware communautaire stormen met punaises aan de muur bevestigen. Ver weg houden van water”, klinkt het elders. Wouter Beke wilde nog niet reageren op de onthullingen, maar zit naar verluidt erg verveeld met de zaak.

Ruggengraat

Het ziet er echter niet naar uit dat de onthulling Bekes positie binnen de CD&V in het gedrang zal brengen. Het was veel christendemocraten immers al langer duidelijk dat hun voorzitter niet echt over een ruggengraat beschikte, en ook de andere leden van de zogenaamde G4 (Peeters, Leterme en Vanackere, nvdr.) lijken de rangen rond hun bordkartonnen collega te sluiten. “Het is niet omdat je slechts enkele millimeters dik bent, dat je over geen enkele diepgang beschikt”, aldus een zalvende Vanackere. “Bovendien”, vervolgt Leterme, “heeft hij precies het goede formaat en hebben we er net honderd laten bijdrukken.” Kris Peeters looft dan weer het feit dat je Beke “makkelijk kan plaatsen waar je hem wil, hoe je het wil”.

Servais Verherstraeten.

Ondertussen wordt wild gespeculeerd over de substanties uit dewelke andere prominente CD&V’ers zouden bestaan. Mogelijk bestaat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen voor 90 % uit H2O (water, nvdr.). Dat leidt men af uit zijn geur-, kleur- en smaakloze charisma. Inge Vervotte zou volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau DataDriven verrassend genoeg uit twintig weesgegroetjes zijn opgetrokken, terwijl Ph-peilingen bij Servais Verherstraeten dan weer zouden uitwijzen dat deze voor 66 % uit azijn bestaat.

Eén reactie op "CD&V-voorzitter Wouter Beke is van bordkarton"

Laat een reactie achter