Duizenden Belgen vierden dit weekend Sint-Juttemis

BRUSSEL – Sinds mensenheugenis wacht men er op, maar afgelopen weekend was het zo ver. Nadat uit tal van onverklaarbare fenomenen was gebleken dat het eindelijk Sint-Juttemis was, brak spontaan een groot volksfeest los. Duizenden Belgen kwamen op straat om de komst van de lang verwachte heilige te vieren.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Wat begon als een doodgewoon herfstweekend in november werd al tijdens de ochtendstond opgeschrikt door een uiterst zeldzaam metereologisch fenomeen: de zon kwam op in het westen. Daarbij verblindde ze enkele onvoorbereide chauffeurs die op de E17 richting Kortrijk reden, met twee dodelijke slachtoffers tot gevolg. Het KMI onderzoekt de zaak.

Toch stond er ondanks dergelijke ongevallen bitter weinig file dit weekend. Vooral op de anders heel drukke Lange Baan in Meise was het bijzonder rustig. “Alles wat al jaren lang op de Lange Baan werd geschoven, is door een onbekende reden plots verdwenen”, aldus Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. “Ik verwacht dan ook weinig tot geen ochtendspits in de komende weken.”

Overal braken spontane volksfeesten los toen de komst van Sint-Juttemis werd aangekondigd.
Overal braken spontane volksfeesten los toen de komst van Sint-Juttemis werd aangekondigd.

Rond zaterdagmiddag kwam dan het nieuws dat België een regeringsakkoord had. Voor aartsbisschop Léonard was dat het teken om de komst van Sint-Juttemis aan de gelovigen bekend te maken. “Ontelbare opiniemakers hebben onafhankelijk van elkaar geschreven dat het voor een regeringsakkoord wachten was op Sint-Juttemis. Welnu, wie zijn wij bij de katholieke kerk om een simpel causaal verband in twijfel te trekken?” Terwijl honderden klokken luidden in Vlaanderen, volgde iets na de middag een speciaal communiqué van het Vaticaan waarin Benedictus de XVIe aankondigde dat Pasen en Pinksteren volgend jaar zullen samenvallen.

Toch was op dat moment nog niet iedereen overtuigd van de komst van Sint-Juttemis. Ook Jean-Paul Van Bendeghem, erevoorzitter van de sceptische organisatie SKEPP, voorspelde aanvankelijk nog dat er een “perfect wetenschappelijke verklaring” zou worden gevonden voor de berichten uit West-Vlaanderen, waar boeren plots massaal rapporteerden dat hun varkens konden vliegen. De ongelovige professor begon pas lont te ruiken toen ook wetenschappers diverse bizarre fenomenen begonnen te rapporteren. “Toen een betrouwbare collega-wiskundige me kwam vertellen dat ze er voor het eerst in geslaagd waren om de formule 2+2=5 te doen kloppen, begon ik te twijfelen. Even later kwam dan het bericht dat geologen van de K.U.Leuven tijdens diepteboringen ongewoon lage temperaturen hebben vastgesteld bij de kern van de aarde. Toen wist ik het wel zeker: ‘Het is Sint-Juttemis’.” Verschillende bronnen in De Hemel konden inderdaad bevestigen dat De Hel ook volgens hun metingen bevroren is.

Griekse kalender

Sint-Juttemis is in heel België gevierd met spontane volksfeesten. Vele burgers vinden het leuk dat we nu naar alle waarschijnlijkheid snel een regering zullen hebben, maar ook de vervulling van andere wensen waarvoor ze jarenlang naar Sint-Juttemis hebben gesnakt stemt hen blij. Toch is niet iedereen gelukkig met de gang van zaken. Danny Vandroogenbroeck (48) uit Winksele had zijn gezin beloofd om met Sint-Juttemis een reisje naar de Caraïben te boeken en weet nu niet goed wat hij moet doen. “Ik had gedacht dat Sint-Juttemis een beter moment zou uitkiezen, met die crisis en al.” Hij liet de redactie weten zijn beslissing naar de Griekse kalender te zullen verwijzen.

Laat een reactie achter