Griekse versie van Monopoly krijgt weer speel-drachmen

ATHENE – Door de aanhoudende economische crisis in Griekenland moeten bedrijven die op de Griekse markt actief zijn soms moeilijke beslissingen nemen. Zo ook Parker Brothers, de bordspelenfabrikant bekend van Monopoly. Dat besliste onlangs om geen speel-euros meer in de doos van de Griekse versie van het wereldwijd gespeelde gezelschapsspel te stoppen.  Voortaan spelen de Grieken Monopoly met een sterk gedevalueerde speelgoed-drachme.

Grieken moeten niet teveel verwachten van de herziene Monopoly.
Grieken moeten niet teveel verwachten van de herziene Monopoly.

“Monopoly is het vlaggenschip van ons productgamma en we proberen onze klanten een zo realistisch mogelijke speelervaring te bieden,” legt Winston Milton uit. Milton is hoofdeconoom bij Parker Brothers en verantwoordelijk voor de macro-economische en monetaire juistheid van de Monopoly-spelregels. De toekomst van het Griekse lidmaatschap van de Eurozone op korte termijn is op z’n zachtst gezegd nogal onzeker.  Daarom hebben we ervoor gekozen om bij de nieuwe Griekse editie van Monopoly alvast geen speelgoed-euros meer te leveren.”  In de nieuwe doos, die ongeveer drie keer zo groot is als die van de vorige versie, zitten vele stapeltjes speelgoed-drachmen. “De nieuwe nep-drachmen zijn natuurlijk sterk gedevalueerd,” gaat Milton verder. “De deelnemers beginnen het spel nu met zo’n honderd miljoen drachme, en elke speelronde zullen deze valuta iets minder waard zijn. Daardoor hebben we het aantal bijgevoegde biljetten sterk moeten verhogen.”

‘Betaal uw belastingen’

Behalve de nieuwe speelvaluta heeft Parker Brothers nog een aantal wijziging aan de regels en de samenstelling van het gezelschapsspel aangebracht. “Een goed Monopoly-spel blijft in zijn interne logica immers altijd bepaalde parallellen met de werkelijkheid vertonen, om de spelers een zo hoog mogelijke inleving te bieden. Wie langs ‘Start’ komt ontvangt geen geld meer en de kaarten ‘Verlaat de gevangenis zonder te betalen’ zijn geschrapt.  Ook het vakje ‘Vrij parkeren’ staat niet meer op het bord en enkel de Algemeen-Fondskaart ‘Betaal uw belastingen’ blijft behouden. Ter vervanging komt er een nieuw stapeltje met Europees Noodfondskaarten, maar daar moeten de spelers niet teveel van verwachten. Ook het aantal Kanskaarten zal drastisch worden verminderd. Bovendien kan de speler nu, in zijn rol als kapitaalkrachtige private investeerder, behalve de spoorwegen, de elektriciteitscentrale en het waterzuiveringsstation ook de posterij, de school, het ziekenhuis en alle andere componenten van de Griekse staatsinfrastructuur opkopen. De Akropolis en de tempel van Apollon Epikourious krijgen ook een plaatsje op het speelbord. Het voor veel spelers meest begeerlijke vakje worden de Saronische Eilanden. Wie daarop een hotel kan zetten, kan bijna niet meer verliezen,” lacht Milton.

Duidelijk leesbaar en weersbestendig

Met het nieuwe ontwerp houdt Parker Brothers ook uitdrukkelijk rekening met de behoeften van de gemiddelde Griekse Monopoly-speler. “Alle tekst op de kaarten en het bord is in een duidelijk leesbaar lettertype gedrukt en alle speelelementen in de doos zijn weersbestendig. Zo kan deze nieuwe editie ook bij kaarslicht of in de buitenlucht gespeeld worden. We hebben zelfs het maximum aantal spelers opgetrokken van 8 naar 16, zodat meerdere gezinnen samen één doos kunnen kopen,” vertelt Milton trots. “De Grieken mogen zich aan gezellige speelavonden verwachten.”

2 reacties op "Griekse versie van Monopoly krijgt weer speel-drachmen"

  1. Parker wil de Algemeen-Fondskaart ‘Betaal uw belastingen’ behouden.
    Het dient vermeld dat dit hoegenaamd geen verplichting inhoudt.
    Verder kan men zowat overal op het bord huizen en hotels bouwen. Men is niet beperkt tot het reglementaire kader van de gekleurde vakjes.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter