Keulenaar laat het donderen in Brugge

BRUGGE – Nu Club Brugge sinds kort in zee is gegaan met een internationale toptrainer als Christoph Daum, kijkt het bestuur hoopvol uit naar positieve resultaten. Ook de spelers hopen op een snelle uitweg uit de vicieuze cirkel van inefficiëntie waarmee de ploeg dit seizoen te kampen heeft. Dat er een duidelijke lijn getrokken is onder het tijdperk Koster, blijkt in ieder geval onweerlegbaar uit de eerste trainingen onder leiding van de Keulenaar. Onze reporter ter plaatse ging de sfeer in Brugge opsnuiven.

door Puriet Groenboeck

Sinds de Duitser op 10 november 2011 officieel de trainerspruik bij Brugge heeft overgenomen van Adrie Koster, raast er een volledig nieuwe wind door het Jan Breydelstadion. Koster, die op 30 oktober 2011 na vier opeenvolgende nederlagen, tegen zijn C4 aankeek,  zou terug met zijn originele haarsnit – kort zwart stekelhaar – gespot zijn in zijn thuisstad Zierikzee in Nederland om daar bij zijn familie tot rust te komen na de hevige emoties van de afgelopen weken.

Moordende arendsblik

Hevige emoties zijn ook bij Kosters Duitse opvolger niet afwezig, zij het dan op een lijnrecht tegenovergestelde wijze. Waar Koster een repu

tatie had van niet al te streng te zijn, liet Daum op de persconferentie van 10 november jongstleden overduidelijk verstaan volledig op één lijn te zitten met het bestuur en bikkelhard te zullen optreden tegen al wie denkt buiten de lijntjes te moeten kleuren. “Arbeit, Arbeit, nog harter’n Arbeit, Disciplin und Ordnung soll daar sein! Und wie denkt von dieseren Lein ab zu weichen, sall bei mich schnell den Zug missen!” blafte de besnorde blonde Duitser in de microfoon. Ook wanneer er werd gepolst naar het omstreden cocaïneschandaal uit 2000 dat hem zijn kans op een job als Duits bondscoach kostte, liet de 57-jarige ex-trainer van onder meer FC Köln, VfB Stuttgart, Beşiktaş, Bayer 04 Leverkusen, Fenerbahçe en Eintracht Frankfurt zich niet van de kook brengen. Een kordaat “nechts quesztzion?” en een moordende, rondspiedende arendsblik deed het nekhaar van alle aanwezigen lijnrecht overeind staan.

 

Daum heeft de trainerspruik bij Club officieel overgenomen van Koster. (Foto: Superbass - CC BY-SA 3.0)
Daum heeft de trainerspruik bij Club officieel overgenomen van Koster. (Foto: Superbass – CC BY-SA 3.0)

Een ding is alvast zeker: Daum zal niet vanaf de zijlijn toekijken. De man die ooit 40.000 Duitse mark aan de deur van de kleedkamer spijkerde zodat de spelers hun winstpremie letterlijk konden zien en die zijn spelers over glasscherven liet lopen heeft ook in Brugge al met ijzeren hand enkele duidelijke krijtlijnen uitgetekend. Dat hebben de spelers van blauwzwart aan den lijve mogen ondervinden tijdens de eerste trainingsessies. Wie niet mee in de lijn loopt, komt al gauw terecht in een Daumscenario. “Hij heeft een neus voor rechtlijnigheid in het geven van instructies en het duurt niet lang of hij kookt van woede als we niet exact doen wat hij zegt,” aldus een duidelijk geïmponeerde Carl Hoefkens, “zo bliksemde hij gisteren bijvoorbeeld nog Nabbi (Nabil Dirar, nvdr.) bijna letterlijk van het veld omdat die de looplijnen die de trainer had uitgestippeld niet wilde volgen en heeft hij vorige week tijdens een oefenpartij een bal in twee stukken gebeten omdat hij het niet eens was met de lijnrechter”.

 

Syndroom van Daum

Het bestuur van Club is in zijn nopjes. “De manier van werken op training ligt in ieder geval al in de lijn van de verwachtingen,” snuift Algemeen Manager Vincent Mannaert trots langs zijn neus weg. “Daum is een strenge motivator die heel goed weet wat hij wil en voor de spelers duidelijke lijnen trekt tot waar ze kunnen gaan. Hij is een klasbak die perfect past binnen het nieuwe concept van Club Brugge dat we hebben afgelijnd.” zegt Mannaert.  Het bestuur hoopt nu dan ook snel op wat het zelf het ‘syndroom van Daum’ heeft genoemd: in een blitztempo terug aan de top van het klassement geraken door gedisciplineerd en hard te werken op training, negentig minuten gas te geven tijdens de wedstrijden en elke tegenstand meedogenloos de kop in te drukken. Of om het met de woorden van de trainer zelf te zeggen: “Vortmachen, attackieren und den Gegner onder unseren Hiel vermorzeln!”
Of Daum zijn reputatie kan waarmaken en Club Brugge terug successen kan laten boeken tussen de witte lijnen op de velden van de Jupiler Pro League zal moeten blijken uit de komende wedstrijden. In ieder geval zal de verdediging op één lijn moeten staan zodat een eventuele voorsprong niet meer wordt weggegeven of Christoph Daum zou wel eens als een klein Daumpje met de zeven mijlslaarzen even snel kunnen vertrekken als hij gekomen is.

Laat een reactie achter