Dure blunders bij Defensie: wij spraken met verantwoordelijke aankoopbeleid

De Pandur-pantserwagens van de landcomponent van Defensie ondergaan momenteel een upgrade van ruim 31 miljoen euro. Gisteren bleek echter dat deze ingreep de verkenningsvoertuigen compleet onbruikbaar maakt. De besturing en de remmen werken niet naar behoren en door de extra bepantsering en apparatuur die werd aangebracht kan de bemanning nog met moeite in het voertuig, klinkt het. 

Het is niet de eerste keer dat Defensie dit jaar voertuigen binnen moet roepen omdat ze niet meer veilig zijn. In totaal 122 tanks en pantserwagens die vooral dienen voor operaties in conflictgebieden, werden in het voorjaar terug naar de garage geroepen. Uit een routinecontrole was gebleken dat het automatische brandblussysteem, dat militairen moet beschermen bij een eventuele aanval, onbetrouwbaar was.

Defensie kocht eerder al voor 300 miljoen euro acht NH-90 marinehelikopters. Deze bleken achteraf niet bestand te zijn tegen zeezout. De peperdure blunders die Defensie aan elkaar rijgt, doet bij velen de wenkbrauwen fronsen. Zo zal de oppositie morgen Philippe Goffin, de nieuwe minister van Defensie, over de kwestie aanspreken in de Kamer. 

Ook De Raaskalderij heeft hierbij de nodige kritische vragen, en sprak exclusief met de aankoopverantwoordelijke bij Defensie. Lees hieronder het integrale interview met sergeant Bubbles de aap van de Algemene Directie Material Resources.

Sergeant Bubbles is aankoopverantwoordelijke bij Defensie

dR: Goedemorgen Sergeant Bubbles, u bent de aankoopverantwoordelijke bij Defensie? 

Sgt. Bubbles: Oe oe oe ah oe?

dR: Wat vind u dat er momenteel misloopt bij Defensie? Waar zit volgens u de fout?

Sgt. Bubbles: Oe oe oe aah ah ah ah! Oe oe oe. 

dR: Wat dacht u toen u hoorde dat de gloednieuwe helikopters, bestemd voor reddingsmissies op zee, niet tegen zout water konden?

Sgt. Bubbles: Oe oe oe oe oe oe oe oe oe oe (lacht). Oe oe oe oeoeoe! 

dR: Dat kan dan misschien wel zijn, maar het ging wel om een aankoop van 300 miljoen euro. En nu is er 31 miljoen euro verspild bij de upgrade van de Pandur-voertuigen. Hoe is dit kunnen gebeuren?

Sgt. Bubbles: Oe oe oe oe oe oe oe ah ah AAAAH!

dR: Wie beslist eigenlijk over de aankopen bij een dergelijk bedrag? Bent u dat zelf, of is dat de minister? 

Sgt. Bubbles: De minister.

dR: Vind u dan niet dat er teveel geld naar Defensie gaat?

Sgt. Bubbles: OE OE OE OE OE OE OE OE OE OE OE AH AH AAAAAAAAAAAAAH AAAAAAAAAAAAAH AAAAAAAAAAAAAH!!!! (gooit met uitwerpselen). 

3 reacties op "Dure blunders bij Defensie: wij spraken met verantwoordelijke aankoopbeleid"

 1. Geachte Redactie,

  Indien u ervan uitgaat dat een aankoopverantwoordelijke bij het leger geen gekleurde medemens kan zijn, is dat op zijn minst een discrimenerend uitgangspunt. In het andere geval includeert uw artikel een extreem racistische casus.

  In beide gevallen zal UNIA er niet mee lachen!

  Hoogachtend.
  pater J. Leman

  Beantwoorden.
  1. Eerwaarde Pater, Het tragische is dat men met dit slordige en tendentieuze taalgebruik rond het woord ras ook geen bijdrage levert aan de effectieve racismebestrijding. Precies het omgekeerde wordt bereikt. Echt racisme wordt niet meer herkend, omdat het ten onder is gedaan in verwarde associaties met dingen die erop lijken. Dit gezegd zijnde wil ik de legerleiding niet vergelijken met mijn voorouders, die op militair vlak analfabeten waren, maar die wel de banaan niet alleen als klimaatneutrale voeding gebruikten, maar eveneens de ontdekkers waren van de banaan als unisexueel genotsmiddel.

   Beantwoorden.
 2. Nu blijkt dat de Pandur-pantsers en de NH-90 helikopters creaties waren van de overleden Panamarenko, is het mysterie opgelost: het zijn kunstwerken die weliswaar appeleren aan de fantasierijke wensdroom van de mens om zich te land, ter water en in de lucht te kunnen voortbewegen met behulp van machinerie, maar nooit de intentie gehad hebben om dat ook daadwerkelijk te kunnen. Het bijhorende prijskaartje is dan ook peanuts als men rekening houdt met de gangbare prijzen van een Panamarenko op de internationale kunstmarkt. Het leger overweegt nu ook de aankoop van de Nova Zemblaya van Panamarenko en zal die inzetten voor de bescherming van onze territoriale wateren.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter