Lego brengt stakingsset op de markt

LEGOLAND – Lego brengt vanaf deze week een aantal stakingssets op de markt. De speelgoedgigant uit Denemarken heeft daarmee een stakingsgolf onder de legomannetjes omgebogen tot een commercieel succes. De eerste doosjes zijn nu al te koop in speelgoedwinkels in Antwerpen en Brussel. Later deze week – afhankelijk van de gevolgen van de staking voor het goederentransport in de mensenwereld – wordt de rest van de Benelux bevoorraad.

-door Ludo van Speybraeckel en Puriet Groenboeck-

De set "staking-fabriekspoort" is nu verkrijgbaar
De set “staking-fabriekspoort” is nu verkrijgbaar

Vorige week zat het er bovenarms op in Legoland. Wat begon als een ludieke actie bij de ‘Lego City’-mannetjes uit de segmenten ‘treinen’ en ‘vliegveld’, waaide al snel over naar alle geledingen binnen de Deense blokkenwereld. “We zaten werkelijk met de handen in het haar” klaagt Jåsper Blockx, regionaal woordvoerder van Lego Benelux. “Op een gegeven moment weigerde 90% van onze legomannetjes nog verder dienst. Overal hadden ze kruispunten bezet, havens geblokkeerd en vliegvelden platgelegd. De gele stijfkoppen waren niet voor rede vatbaar en hadden onhaalbare eisen zoals plooibare ledematen, een groepsverzekering tegen onthoofding, en geslachtsdelen.”

Fluohesjes

De subversieve houding van de legomannetjes werd door de gewiekste bedrijfsleiders van  Lego omgebogen tot een unieke opportuniteit. Met palletten, bier, fluohesjes en al werden de plastieken stakers in dozen gestopt om verkocht te worden binnen het ‘Lego City’-gamma. “Dat er ook in de vleselijke wereld gestaakt wordt, is een vloek en een zegen tegelijkertijd”, aldus nog Blockx. “Ongetwijfeld zullen de stakingssets vlot over de toonbank gaan omdat de vakbondslieden nu spelenderwijs hun kinderen enige syndicale bewustwording kunnen bijbrengen. Jammer genoeg valt het te betwijfelen of ons speelgoed – net door de staking – voldoende tijdig de klant zal bereiken.”

“Mijn enige loon is een kinderlach” snoeft Ronny Detygher (ALVV).

De concrete druppel die de piepkleine emmer deed overlopen voor de Legolanders, was het stopzetten van het ruimteprogramma (Lego Space, nvdr.). Als gevolg van algemene besparingen zullen er namelijk geen nieuwe ruimteschepen meer ontwikkeld worden. De frustratie zit echter dieper dan dat. Zo worden legomannetjes eenvoudigweg niet uitbetaald. “Mijn enige loon is een kinderlach”, snoeft een gefrustreerde Ronny Detygher, voorzitter van het ALVV (Algemeen Legolandisch Vakverbond, nvdr.). “Overigens kunnen wij nooit met pensioen gaan omdat we niet of nauwelijks ouder worden. Ik zit al 80 jaar in de business en werk nog altijd even goed. Je kan als legomannetje alleen hopen dat je begraven wordt door de kat, ingeslikt wordt door een peuter, of in het slechtste geval in brand wordt gestoken door een sadistisch kind en eindigt als een hoopje gesmolten gele brij in een aftandse microgolfoven. Geef toe, dàt of eeuwig werken, het is een keuze tussen de pest en de cholera. En zelfs dat kunnen we niet krijgen omdat we van plastiek zijn.”

In het gamma van de stakingssets zullen drie doosjes worden aangeboden: ‘de treinstaking’, ‘de wegversperring’ en ‘dronken agressie bij de fabriekspoort’. “We hebben aan de details gedacht”, glundert een trotse Blockx. “Het zal lijken alsof de palletten echt in brand staan, de bekers van onze figuurtjes zullen werkelijk alcohol bevatten en we hebben het voltage van de treinset verlaagd van 12 volt naar 11 volt om naast stakingsacties ook reguliere vertragingen in het treinverkeer makkelijker te kunnen simuleren.” Wie een stakingsset van Lego wil kopen, zal er alleszins snel bij moeten zijn. De kleinoden zijn op voorhand al een collector’s item, waarvan vermoed wordt dat ze op de zwarte markt een veelvoud waard zullen zijn van de verkoopprijs.

Eén reactie op "Lego brengt stakingsset op de markt"

  1. Fantastsich Kreeg de eerste lego’s. En ben er nog steeds door geboeid. Speel er wel niet echt meer mee mijn kleinkind heeft het op kant en klaar playmobil ikke nie.Liever fantasie en dan zoiets zien WHAW Dank Kind blijven in je hart is een hemels geschenk de eeuwige verjongingskeur Zonder kosten op de koop toe.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter