Jachtseizoen op Belgisch staatspapier geopend

quaden1BRUSSEL – Vanochtend heeft Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank, het jachtseizoen op Belgisch staatspapier voor geopend verklaard. Hij deed dat naar jaarlijkse traditie door een (weliswaar tamme) obligatie te diskrediteren voor de poorten van de Nationale Bank, in aanwezigheid van uittredend minister van Financiën Didier Reynders en de twintig ceo’s van de Bel-20.

Volgens Quaden was de populatie “gezond en talrijk genoeg om vanaf heden en tot nader order een bepaald percentage aan de jacht toe te vertrouwen”. Het nieuws komt bijzonder gelegen voor tal van amateurspeculanten, die het beu waren om ver te moeten reizen om een obligatie te schieten. Hiervoor hadden enkel Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje de jacht op staatspapier immers al toegelaten.

Tegenstanders van de maatregel vrezen dat de speculanten nu ook de euro onder vuur zullen nemen. Die is veel belangrijker voor het ecosysteem en kan dan ook in de hele eurozone op bescherming rekenen volgens de zogenaamde Habitatrichtlijnen. Quaden waarschuwde echter al dat die jacht vooralsnog als illegaal wordt beschouwd. “En op stroperij staan zware straffen”, voegde hij daar dreigend aan toe. (JDL)

Laat een reactie achter