VRT zet integrale Nieuwsdienst op non-actief

BRUSSEL – De openbare omroep zet de voltallige Nieuwsdienst op non-actief. Daarmee wil de directie vermijden dat er nog meer deontologische fouten worden gemaakt. De productie van nieuws- en duidingsprogramma’s wordt toevertrouwd aan de medewerkers van Het Televisiehuis, het interne productiehuis van de VRT.

Het zit de VRT de laatste tijd niet mee. De openbare omroep sleept zich van het ene deontologisch relletje naar het andere.  Daarom heeft gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter per direct de hele Nieuwsdienst op non-actief gezet. “De meer dan 400 medewerkers kunnen zo in het verborgene hun geloofwaardigheid opnieuw opkrikken”, aldus De Preter. “Hoofdredacteur Luc Rademakers volgt ondertussen een cursus People Management, waar hij kan leren dat goed leiderschap veronderstelt dat je in de wind gaat staan als je mensen onder vuur liggen. Inmiddels vertrouwen we de taken van de Nieuwsdienst toe aan Het Televisiehuis. Daar werken getalenteerde en creatieve mensen genoeg om minstens de zomer te overbruggen.”

Go-kart

Saartje Vandendriessche: 'Wij hebben veel ervaring in landen waar het rommelt' (Foto Paul Van Welden - CCBY GFDL)
Saartje Vandendriessche: ‘Wij hebben veel ervaring in landen waar het rommelt’ (Foto Paul Van Welden – CCBY GFDL)

Het Televisiehuis maakt vooral amusementsprogramma’s voor de VRT, en is veel minder gebonden aan deontologische regels dan de Nieuwsdienst. “Onze medewerkers zullen dan ook veel minder snel beschuldigd worden van insinuaties en ‘creatieve montages’. Sterker nog: creatieve montages zijn onze core business”, juicht producent Bart De Poot. “Ik sluit niet uit dat de redactie van 1000 Zonnen een boeiender journaal kan maken dan de Nieuwsdienst. Ik denk bijvoorbeeld aan items over het huren van een go-kart, of een ijsje eten op de dijk. Eindelijk kan de VRT die zaken complexloos brengen, zonder dat we ons druk moeten maken over de journalistieke relevantie.”

Buitenlands nieuws zou worden verzorgd door de redactie van Vlaanderen Vakantieland. “Wij hebben veel ervaring in landen waar het rommelt”, kirt presentatrice Saartje Vandendriessche. “In Egypte bijvoorbeeld kan je schitterende Nijlcruises maken.  Vele mensen zijn dat uit het oog verloren door de schuld van de  Nieuwsdienst.  Die hebben ons  jarenlang uitsluitend beelden van bloedige protesten en ratelende mitrailleurs opgelepeld.  Dat tijdperk is nu gelukkig voorbij.”

Laat een reactie achter