Mijnramp in Moria kost leven aan honderden dwergen

MIDDEN-AARDE – Het dwergenrijk onder de Nevelbergen werd gisteravond opgeschrikt door hevige bevingen ‘van de diepste kerker tot de hoogste bergtop’. Er zijn al honderden dode dwergen geteld, maar het dodental kan nog fel oplopen. Volgens de eerste berichten dolven de dwergen ’te begerig en te diep’.

In Moria graaft men sinds dwergenheugenis naar Mithril, een bijzonder licht maar sterk materiaal, dat vandaag voornamelijk wordt gebruikt in de ruimtevaartindustrie. Door de beving is de prijs van Mithril op de internationale markt dan ook met één klap verviervoudigd. Aangezien de mijnen van Moria de grootste werkgever voor dwergen in Midden-Aarde is, waren op het moment van de ramp duizenden dwergen in de mijnen aanwezig. Bovendien zijn alle dwergen ook ondergronds gehuisvest. Deze drastische besparing op woon-werkverkeer zou nu dus dramatische gevolgen kunnen hebben.

In Moria heerst grote verslagenheid onder de dwergenbevolking.
In Moria heerst grote verslagenheid onder de dwergenbevolking.

Met graaft met dwerg en macht naar overlevenden, maar de reddings-werkzaamheden worden bemoeilijkt door nieuwe instortingen. De andere vrije volkeren van Midden-Aarde hebben hun hulp reeds aangeboden. De dwergen koesteren echter een diep wantrouwen voor hun buren, met name voor de Elfen, en slaan alle hulp voorlopig af. Opmerkelijk is dat ook de Kwade koninkrijken Angmar en Mordor hun hulp hebben aangeboden, in een doorzichtige poging hun sinds de Oorlog om de Ring kwakkelende reputatie op te poetsen.

Winstbejag

Het is nog onduidelijk wat de ramp nu juist heeft veroorzaakt. Waarschijnlijk liggen doorgedreven proefboringen naar het enorm winstgevende Mithril aan de oorzaak van de ramp. Daarbij zouden alle veiligheidsnormen met de voeten zijn getreden. Als dat zo is, betalen de dwergen met deze ramp een hoge prijs voor hun winstbejag. Kwaad opzet wordt echter nog niet meteen uitgesloten. Zo spreken sommige getuigen vol angst van raadselachtige “schaduw en vlammen, die ze hebben doen ontwaken in het duister van Khazad-dûm”. Het is echter eeuwen geleden dat er nog een Balrog in Moria is gesignaleerd. Er wordt ook gedacht aan een aanslag van Melkorfundementalistische Orks, die al eeuwen tegen de dwergen strijden voor het herstel van de Heerschappij van de Boze. Nieuw onderzoek zou ook uitwijzen dat er mogelijk aardmannen bij betrokken waren, maar dit kon nog niet worden bevestigd.

De mijnramp is een nieuwe klap voor de dwergenpopulatie van Midden-Aarde, die al eeuwenlang fors achteruitloopt. Een en ander heeft te maken met bloedige oorlogen, maar ook migreren er steeds meer dwergen naar Europa en Amerika. “Men denkt soms dat dwergen gewoon uit holen uit de grond springen, maar dat is helemaal niet het geval”, aldus een bijzonder aangeslagen Dwalin, zoon van Fundin.

Bijzonder droevig is ook het nieuws dat de dwergen Grumpy, Sneezy en Dopey (bekend van Sneeuwwitje, nvdr.) zouden zijn omgekomen. Ter hunner ere zal de Koninklijke Dwergenkapel een hele dag lang ‘Hey Ho, Hey Ho’ in mineur spelen in de Kamer van Mazarbul. Naar de overige vier dwergen wordt nog gezocht. (PG/EM)

Eén reactie op "Mijnramp in Moria kost leven aan honderden dwergen"

Laat een reactie achter