Primatologen formeel: België is apenland

DE HAAN – Wat reeds lange tijd duidelijk was aan cafétogen en op lezersfora van sommige kranten, wordt nu ook in wetenschappelijke middens bevestigd: België is een apenland. Naarstig veldonderzoek heeft aangetoond dat België beantwoordt aan de definitie van het UNIPLNC (United Nations Institute for Putting a Label on a Nation’s Character, nvdr.)  die bepaalt of een land al dan niet als apenland mag worden beschouwd.

– door Puriet Groenboeck –

Intens onderzoek heeft primatologen van het BIR doen inzien dat België een apenland is. (Foto: Adrian Soldati – Wikimedia commons)
Intens onderzoek heeft primatologen van het BIR doen inzien dat België een apenland is. (Foto: Adrian Soldati – Wikimedia commons)

Met zekerheid kunnen stellen dat een land kan worden beschouwd als een apenland hangt af van de 4.785 pagina’s tellende definitie die het UNIPLNC heeft opgesteld in 2007.  Primatologen verbonden aan het Belgisch Instituut voor Relevantie (BIR, nvdr.) hebben bijna vier jaar nodig gehad om België te toetsen aan de haast eindeloze lijst van parameters. “Sommige zaken, zoals het aantal apen per vierkante kilometer, het aantal klimbare bomen,  de quota op de invoer van bananen en pinda’s en de economische groei van handschoenbedrijven vielen relatief eenvoudig na te gaan”, aldus professor Mon Kiefez van het BIR. “Bij andere parameters was het dan weer een delicaat en  tijdrovend proces om tot betrouwbare conclusies te komen.  Ik denk dan aan het meten van de verzuringsgraad, het percentage lange gezichten per provincie, het niveau van ontevredenheid van zij die maar een keer per jaar op skivakantie kunnen gaan, enzovoort.  Dat is allemaal niet makkelijk in kaart te brengen.”

Het heeft nochtans niet veel heeft gescheeld of België was helemaal geen apenland. Zo beschikt ons land bijvoorbeeld over maar net voldoende gigantische villa’s met enorm grote tuinen en slechts 2.524.361 SUV’s, een absoluut minimum om van een apenland te kunnen spreken. “Ook het aantal ouders die hun kinderen onder de 16 jaar een iPhone cadeau doen zou een stuk hoger moeten om in de ‘safe zone’ te zitten”, waarschuwt Kiefez.

Nieuwe onderzoeksvragen

De bevestiging dat België een apenland is, is slechts een eerste stap in een bijzonder langdurig onderzoek. “Ons onderzoek werpt meteen tal van nieuwe onderzoeksvragen op”, zegt professor Kiefez.  “Ik denk dan bijvoorbeeld aan ‘Wat is dat hier met dat apenland?’, ‘Waarom blijven ze in dit apenland in de werkende man zijn zakken zitten?’, ‘Hoe lang gaat dat hier nog blijven duren in dit apenland?’, en zeker ook aan ‘’Wie kan ons eens  uitleggen waarom in dit apenland misdadigers, illegalen, terroristen en profiteurs worden beloond terwijl brave burgers de tol betalen?’” Het wetenschapsteam heeft dus nog voldoende materiaal voor jaren interessant onderzoek. Prominente critici verbonden aan HLN (Het Laatste Nieuws, nvdr.) zoals Mike D. uit Ranst, Martine V.K. uit Wuustwezel en Denny P. uit Steenokkerzeel hebben alvast te kennen gegeven altijd bereid te zijn “het ginder eens te gaan uitleggen” op het BIR om zo hun steentje bij te dragen aan het onderzoek.

Laat een reactie achter