Zweedse formatie zet voluit in op Euromillions

BRUSSEL – De federale onderhandelaars zullen elke week voor 2500 euro meespelen met Euromillions. Zo hoopt de regering in wording na enkele budgettaire tegenvallers extra fondsen te verwerven.

De bedragen die je met Euromillions kunt winnen, zijn van de grootte-orde van een klein beleidsdomein. (Foto: Magnus D, CC)
De bedragen die je met Euromillions kunt winnen, zijn van de grootte-orde van een klein beleidsdomein. (Foto: Magnus D, CC)

Het zat de Zweedse formatie niet mee de afgelopen weken. Het federale Planbureau becijferde dat het vasthouden aan de begrotingsnorm 47 000 banen zou kosten tegen 2017. Bovendien moeten de onderhandelaars van Europa ook alle publiek-private investeringen in de boeken schrijven, wat een extra gat in de begroting zou slaan van maar liefst 10 miljard euro.

De Zweedse formatie is, kortom, naarstig op zoek naar extra inkomsten. Daarom lanceerde coformateur Charles Michel (MR) maandagmiddag een gedurfd plan. “Als de federale regering nu eens elke week meespeelt met Euromillions”, zo klonk het volgens een bron aan de onderhandelingstafel.“Dan maken we kans op een pot waarmee we alvast de Kanselarij van de Eerste Minister kunnen bekostigen (voor 2014 voorzien op 107,8 miljoen euro, een bedrag dat ongeveer gelijkstaat aan een grote Euromillionsjackpot, nvdr.)”

De studiediensten van de onderhandelende partijen begonnen het voorstel onmiddellijk te analyseren. “De kans om het groot lot te winnen is belachelijk klein”, becijferde CD&V voorzichtig. “Eén kans op 116 279 069, ofwel 0,00000086 procent. Dan kun je het geïnvesteerde geld beter op een spaarboekje zetten. Dan heb je, ondanks een al even belachelijk lage rente, tenminste de kans om je inzet terug te krijgen. Op voorwaarde dat je bank of coöperantenvehikel in tussentijd niet failliet gaat, natuurlijk.”

N-VA is het daar niet mee eens. “CD&V heeft het over de minimuminzet en inderdaad, die investering heeft een te laag rendement”, vindt Jan Jambon (N-VA). “Maar stel je voor dat we elke week om de maximuminzet van 2 520 euro spelen, dan stijgen onze kansen op het groot lot in een keer naar 1 260 op 116 279 069.”

“We moeten rekening houden met de internationale financiële markten”, klinkt het dan weer bij Open Vld. “In Spanje kun je dubbel zoveel inzetten en maak je dus ook dubbel zoveel kans om het groot lot te winnen. Het gaat hier om belastingsgeld, daar mogen we niet lichtzinnig mee omspringen.”

Bilaterale gesprekken

Naar verluidt rond één uur ’s nachts waren de onderhandelaars er over uit dat ze een bedrag van 130 000 euro opzij zullen zetten in de begroting van 2015 om op Euromillions te spelen. Daarmee kan de federale regering ongeveer een jaar voor de maximuminzet in België spelen.

Bij het ter perse gaan was er nog geen akkoord over de cijfertjes die de federale onderhandelaars zullen invullen. Verwacht wordt dat coformateurs Peeters en Michel daarover een bilaterale ronde zullen opstarten in de loop van de week.

Eén reactie op "Zweedse formatie zet voluit in op Euromillions"

  1. Ha, dat zijn duidelijk geen Hollanders – die organiseren de loterij zelf om zo alle risico’s uit te sluiten! Die inkomsten gaan dan wel op aan de soos aansluitend aan Prinsjesdag vandaag – al die hoedjes zullen toch ook ergens op een declaratie verschijnen – maar toch .

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter