Marsrobot Curiosity is Rode Planeet al na Week Kotsbeu

Op 6 augustus slaagde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA erin om de robotjeep Curiosity veilig te laten landen op Mars. De zeswielige elektronische verkenner zal gedurende tenminste 2 jaar op onze naburige planeet rondrijden en er verschillende wetenschappelijke experimenten en waarnemingen uitvoeren. Na een dikke week is Curiosity de rode planeet echter al grondig beu.

Na ongeveer een week is marsrobot Curiosity de rode planeet al grondig beu.
Na ongeveer een week is marsrobot Curiosity de rode planeet al grondig beu.

“Er is hier godverdomme geen klote te zien,” laat de robot ons weten per telefoongesprek, dat gezien de afstand tussen de aarde en Mars met een vertraging van ongeveer 14 minuten gevoerd moet worden. “Zand, zand, stenen en zand! Zover als ik met mijn 17 uiterst geavanceerde camera’s kan zien: fucking zand en fucking stenen. Ik heb godvermiljaar een MAHLI-camera meegenomen, waarmee ik haarscherpe foto’s van 1600 bij 1200 pixels kan nemen met een resolutie van 14,5 micro-fucking-meter per pixel. Als er hier eens wat lekkere Martiaanse bikini-babes zouden rondlopen… mijn harde schijf zou rap volstaan. Maar een echt paradijselijk strand zou ik het hier niet noemen. Zand genoeg, maar water… ho maar! Ik zal al blij mogen zijn als ik hier sporen van water kan vinden.”

Slecht weer

Behalve het gebrek aan ontspanningsmogelijkheden en bezienswaardigheden, is Curiosity ook allerminst enthousiast over het lokale klimaat. “‘s Nachts is het hier -87 graden, dus al maar goed dat ik een nucleaire warmtebron heb meegenomen, of het zou hier mijn kloten afvriezen, mocht ik die hebben,” klaagt de interplanetaire verkenner, die om en bij de 2,5 miljard dollar gekost heeft. “En overdag kan het in deze zuidelijke regio dan weer gemakkelijk 30 graden worden. Dan zweet ik mij kapot.”

ExoMars

Het is onwaarschijnlijk dat Curiosity snel naar de aarde zal kunnen terugkeren. “Ik heb gisteren nog eens met die mannen van de NASA gebeld, maar die pipo’s hebben er hier natuurlijk weer een éénrichtingsmissie van gemaakt,” vertelt de Marsjeep ons verbitterd. “Eventueel begin jaren 2020 zouden ze met ExoMars een sonde heen en terug kunnen sturen. Die missie moet nog ontwikkeld worden, maar ze gingen kijken of daar dan misschien een plaatsje voor mij gereserveerd zou kunnen worden. Maar dan moeten de Europeanen mee willen doen, dus het ziet ernaar uit dat ik hier dik gesjareld ben!” (LM)

Laat een reactie achter