Nonchalante onheilsprofeet stelt datum apocalyps bij naar ‘ergens in 2012’

TRONDHEIM – Nadat de nacht van 31 december 2011 op 1 januari 2012 vrij incidentloos verliep, zijn onheilsprofeten van over de hele wereld op zoek naar een nieuwe datum voor het einde der tijden. De meest voor de hand liggende datum wordt ‘ergens in 2012’, gist de Zweedse eschatoloog en Mayadeskundige Ølme Tenøchtitlänger.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Tenochtitlanger wanhoopt niet: "2012 is nog maar net begonnen."
Tenochtitlanger wanhoopt niet: “2012 is nog maar net begonnen.”

Onder eschatologen (wetenschappers die zich met het einde der tijden bezighouden, nvdr.) is er altijd al een breed draagvlak geweest voor 2012 als het jaar waarin hun visioenen van hel en verdoemenis eindelijk werkelijkheid zouden worden. De Zweedse Mayakenner Ølme Tenøchtitlänger legt uit waarom: “We baseren ons daarvoor op de Mayakalender, een tijdrekening gebaseerd op de zogenaamde ‘baktun’, een cyclus van 394 jaar. De langst lopende Mayakalender stopt bij de dertiende baktun. Omgerekend naar de gregoriaanse kalender is dat 2012.”

Dat sommige wetenschappers claimen dat het uitroeien van de indianencultuur verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het abrupte einde van de kalender in 2012, doet Tenøchtitlänger af als klinkklare onzin. “Larie. Op dit moment leven er nog altijd Maya’s in Mexico. Geef me eens één goeie reden waarom die mensen hun kalender niet meer zouden updaten, tenzij als ze al die tijd wisten dat het toch niet de moeite waard was.”

Groot was dan ook zijn verbazing toen in de nacht van 31 december 2011 op 1 januari 2012 hoegenaamd niets wereldschokkends gebeurde. “Ik was nochtans helemaal klaar voor de vernietiging van alles wat me dierbaar is”, aldus de zwaar aangeslagen eschatoloog. “Ik had nog eens lekker gegeten met de familie, ik heb mijn kinderen nog eens goed over de bol geaaid, mijn vrouw eens goed geknuffeld. En dan, om twaalf uur… Niets. Zo werd het toch nog een nieuwjaar zoals alle andere: teleurstellend.”

Minstens even erg is dat Tenøchtitlänger jarenlang gold als een van de sleutelfiguren in de moderne eschatologie, temeer daar zijn voorspelling voor het einde der tijden tot nieuwjaarsdag 2012 niet kon worden tegengesproken. Door het feit dat de aarde nog steeds bestaat, dreigt de professor Meso-Amerikaanse Cultuur nu van zijn voetstuk te vallen.

Toch moeten we volgens Tenøchtitlänger niet wanhopen. “Aangezien de datum voor het einde der tijden in het verleden al vaker fout is gebleken, zijn de meeste eschatologen iets voorzichtiger geworden met het vrijgeven van een stipte prognose voor de apocalyps. Vooral de getuigen van Jehova hebben veel kapot gemaakt. Om de haverklap het einde van de wereld aankondigen om dan de datum een beetje bij te stellen, heeft mijn discipline zeker geen goed gedaan. Misschien ben ik iets te nonchalant geweest”, sakkert de deskundige. “Op het risico af nu over te komen als een van die vele collega’s die gefaald hebben: 2012 is nog maar net begonnen. Ik wanhoop niet. De mensheid is goed bezig.”

Laat een reactie achter