Privacycommissie legt Sinterklaas op de rooster

ANTWERPEN / DE HEMEL – De Privacycommissie stelt een onderzoek in naar Sinterklaas. Die zou het afgelopen jaar kinderen massaal in het oog hebben gehouden, tot in de privésfeer toe. De aantijgingen zijn een nieuwe klap voor de kindervriend nadat ook zijn vaste vriend, Zwarte Piet, dit jaar weer onder vuur ligt bij het Minderhedenforum.

Sinterklaas zou door de e-mails van miljoenen kinderen gaan. (Foto: Wouter Engler, CC BY S-A 4.0)
Sinterklaas zou door de e-mails van miljoenen kinderen gaan. (Foto: Wouter Engler, CC BY S-A 4.0)

De goedheilig man viel door de mand tijdens het jaarlijkse hoogtepunt van zijn intrede, op het balkon van het Schoon Verdiep in Antwerpen. “Sinterklaas beweerde gisteren dat er ook dit jaar geen stoute kinderen waren”, merkte staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) op. “Dat is een erg boude vaststelling, die alleen maar tot stand kan zijn gekomen door een zekere vorm van massasurveillance. Hoewel het goed mogelijk is dat kinderen uitzonderlijk braaf geweest zijn het afgelopen jaar, garandeert niets dat ze dat ook in de privésfeer waren. Tenzij je dat dus op een of andere manier screent.”

Volgens De Backer moet Sinterklaas dus op een of andere manier toegang hebben gekregen tot intieme gegevens. “Mogelijk heeft hij het e-mailverkeer tussen ouders onderschept, of kinderen via de webcams op hun laptops en hun smartphones in de gaten gehouden. De Privacycommissie heeft dan ook beslag laten leggen op het Grote Boek van Sinterklaas, om te onderzoeken of de data waarover de Sint beschikt wel op een koosjere manier zijn verworven. Die database bevat bovendien een schat aan informatie over alle kinderen, waarin ook onze vrienden bij Staatsveiligheid erg zijn geïnteresseerd.”

Weinig mensen weten dat Sinterklaas zijn privacybeleid dit jaar heeft gewijzigd. “Sindsdien kan de Sint afgeschermde profielen op bijvoorbeeld Facebook, Whatsapp of Snapchat cross-refereren met zoekgedrag op het internet”, aldus Dominique Deckmyn, technologiejournalist bij De Standaard. “Dat stelt hem naar eigen zeggen in staat om zijn cadeautjes nóg beter af te stemmen op de wensen van de kinderen, en de officiële communicatie was dan ook dat wie niets te verbergen heeft ook niets te vrezen heeft. Dat is allemaal iets minder illegaal dan waarvan hij nu beschuldigd wordt, maar ik had daar toen toch ook al vragen bij.”

Kinderfeest

In de entourage van de Sint is niemand bereikbaar voor commentaar. Wel laat Bart Peeters, sinds jaar en dag een persoonlijke vriend van Sinterklaas, weten dat de goedheilig man het stilaan gehad heeft met Vlaanderen. “Privacycommissie hier, Minderhedenforum daar… Sinterklaas wil gewoon, net als elk jaar,  kinderen belonen die een heel jaar braaf zijn geweest. Hij doet al eeuwen volstrekt belangeloos, en hij snapt niet waarom de mensen daar nu plots een politiek probleem van maken. Zulke controverses tasten de onschuld aan van wat in essentie gewoon een groot kinderfeest zou moeten zijn.”

3 reacties op "Privacycommissie legt Sinterklaas op de rooster"

  1. Hebt u er weleens over nagedacht waar hij al dat kapitaal vandaan haalt, met als undercover al die onschuldige kinderen. Liefdadigheid …

    WikiLeaks is er niets bij, noch de Panama Papers, wat ons nu te wachten zou kunnen staan. Het is één groot complot. Ze dachten natuurlijk dat Sinterklaas niet met zijn tijd is meegegaan. Er is niets waar hij niet tussenzit.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter