Harold Van Damme wint WK blad-steen-schaar

KINGSTON – Onder een loden tropenzon, in een uitverkocht Independence Park en tijdens een bloedstollende finale is de Belg Harold ‘Handige Harry’ Van Damme er in geslaagd zijn eerste wereldtitel blad-steen-schaar te bemachtigen. Hij moest daarvoor de Jamaïcaan Edward ‘Scissorhands’ Clarke, regerend wereldkampioen bij de weltergewichten, met 2-1 verslaan.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

“Ik had goeie handen”, verklaarde een nog nahijgende Van Damme net na de kamp. “Maar in de eerste helft was Clarke gewoon te sterk. Gelukkig kon ik in de tweede helft van de finale opnieuw een vuist maken. Zeer handig als je tegenstander voornamelijk schaarsalvo’s op je afvuurt.”

Clarke (r.) pareert Van Dammes steen.
Clarke (r.) pareert Van Dammes steen.

Het zag er inderdaad niet goed uit voor Van Damme in de eerste ronde. De Belg vertrouwde al te veel op de routine blad-blad-blad-steen, die hij wel vaker gebruikt om de tegenstander op een dwaalspoor te brengen. Clarke trapte niet in de valkuil en pareerde met steen-blad-blad-blad. “Op dit niveau gaat het vooral om psychologische oorlogvoering”, aldus verliezend finalist Clarke. “Ik wist dat Van Damme me tot schaar probeerde te verleiden door constant blad te spelen, om desgevallend keihard toe te slaan met steen. Het vergde behoorlijk wat wilskracht om na de tweede keer blad toch nog eens de vlakke hand van achter de rug te halen. Gelukkig had ik met mijn coach de wedstrijdpatronen van Van Damme uitgebreid geanalyseerd, waardoor ik wist dat dit een van zijn beproefde tactieken was.” Vanaf zijn wereldtitel bij de juniores (2002) heeft de Rots van Rekem 24 finales in de Premier League gewonnen op deze manier. Dat heeft hem vandaag, in de eerste helft, echter de das omgedaan.

Tijdens de rust ontstond opschudding toen enkele taalpuristen het veld opstormden om te protesteren tegen de volgens hen foutieve benaming van de sport. Ze scandeerden ‘blad-steen-schaar is raar; schaar-steen-papier is plezier’ en gooiden flyers in de arena. De manifestanten werden met scharen en stenen uit elkaar gedreven, waarna de wedstrijd kon worden hervat.

In de tweede helft herpakte Van Damme zich volledig en kon hij al na enkele seconden de bovenhand halen. “Gelukkig had mijn coach door dat Clarke mijn eigen spel tegen mij gebruikte. Hij raadde me aan om grilliger te spelen, zodat mijn tegenstander niet kon anticiperen op bepaalde routines of patronen.” Een beredeneerde gok, want tegen Van Dammes schaar-blad-schaar-steen-steen-blad-schaar-steen had Clarke geen verhaal. Totaal uit zijn lood geslagen begon de Jamaïcaan slecht uit te verdedigen door constant de schaar van achter zijn rug te halen. “Toen kwam het nog slechts neer op een aantal keren steen tevoorschijn te toveren, zoals op training”, aldus de kersverse wereldkampioen. “Waarmee alweer is aangetoond dat je in deze sport boven alles op steen moet vertrouwen.”

In Rekem werd het nieuws van Van Dammes overwinning op gejuich onthaald. Supportersclub Harold on the rocks brengt intussen alles in gereedheid om de wereldkampioen feestelijk te onthalen. Ook Harolds club De Vierschaar reageert enthousiast: “Ik ken onzen Harry al van toen hij nog slechts een steen kon vormen met zijn handen, aldus voorzitter Lode Kneepkens. “Maar ik wist onmiddellijk dat we met hem een geweldig natuurtalent in huis hadden gehaald. De wereldtitel is een fantastische bekroning op zijn carrière, en straalt ook af op onze club. Wij gaan hier nog tot in de vroege uurtjes verder feesten.”

2 reacties op "Harold Van Damme wint WK blad-steen-schaar"

Laat een reactie achter