Plagiaatszaak Tuymans leidt tot huisarrest Jean-Marie Dedecker

BREDENE – Door een uitspraak in een plagiaatszaak rond de Belgische schilder Luc Tuymans is het Oostends politicus Jean-Marie Dedecker met onmiddellijke ingang verboden zich nog te vertonen op openbare plaatsen. 

Dedecker mag niet langer herkenbaar in de openbare ruimte verschijnen (Foto: Marius Arnesen)
Dedecker mag niet langer herkenbaar in de openbare ruimte verschijnen (Foto: Marius Arnesen)

Gisteren werd Tuymans door de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen veroordeeld voor plagiaat voor het werk A Belgian Politician. Daarmee, zo oordeelde de rechter, heeft de kunstschilder een portret van Jean-Marie Dedecker door fotografe Katrijn Van Giel geplagieerd. Een vervelend gevolg van dit precedent is dat nu ook Jean-Marie Dedecker zelf niet langer herkenbaar in de openbare ruimte mag verschijnen, op straffe van een dwangsom van 5000 euro.

De rechter vordert tevens dat bij de politicus thuis alle krantenknipsels, foto-albums en andere schendingen van Van Giels auteursrecht vernietigd worden. Een deurwaarder zal Dedecker eerstdaags bezoeken om te controleren of dat ook gebeurd is. Beide verordeningen komen als een klap voor de ex-judocoach, die graag de publieke ruimte opzocht en een uitgebreid archief van zijn verwezenlijkingen bijhield.

Dedecker gaat dan ook in beroep tegen de uitspraak. Daarvoor roepen zijn advocaten het recht op parodie in. “Laten we wel wezen: ik ben een parodie op mezelf, en maak mezelf al jaren vakkundig belachelijk. En aangezien de wetgever een uitzondering op het auteursrecht toestaat voor persiflages die het origineel belachelijk maken, maak ik me sterk dat ik binnen de kortste keren weer in de publieke ruimte te zien zal zijn”, argumenteert de politicus.

 

2 reacties op "Plagiaatszaak Tuymans leidt tot huisarrest Jean-Marie Dedecker"

  1. Praktisch probleem voor het beroep van Dedecker: de humor van zijn verschijning moet wel duidelijk aantoonbaar zijn. Ik zie écht niet in hoe hij grappiger gaat overkomen dan het origineel. Misschien kan ie wel wat grappen a la Hoste erbij sleuren… (of is dit ook GAS-beboetbaar?)

    Beantwoorden.
  2. Nadat jullie Karel ombouwden tot Karla, stoppen jullie nu de uitgezeverde Dedecker in een boerka… De ‘Raaskalderij’ het lijf-blad van politieke travestieten … graag meer van dat jongens!

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter