Stellingen Justitiepaleis erkend als erfgoed

BRUSSEL – De stellingen rond het Justitiepaleis in Brussel worden binnenkort erkend als cultureel erfgoed. Dat meldt minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois. ‘De hoogste tijd. Die stellingen staan daar al meer dan dertig jaar.’

De stellingen rond het Justitiepaleis zijn een essentieel onderdeel van de Brusselse skyline. (Foto: Martin Mycielski, CC By SA 3.0)
De stellingen rond het Justitiepaleis zijn een essentieel onderdeel van de Brusselse skyline. (Foto: Martin Mycielski, CC By SA 3.0)

“Door de stellingen te verankeren in de lijst met cultureel erfgoed vermijden we dat ze op termijn zouden worden weggehaald, wanneer de renovatie van het Justitiepaleis is afgerond”, klopt minister Bourgeois zich op de borst. “De stellingen sieren ondertussen immers al meer dan drie decennia de gevel van het gebouw. In die tijd zijn ze uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van de Brusselse skyline.”

Volgens de commissie-Onroerend Erfgoed staan de stellingen “symbool voor de stilstand in de hoofdstad” en voegen ze “een vleugje typisch Belgisch surrealisme toe” aan een monument dat zonder die stellingen “gewoon het grootste gebouw in Europa zou zijn.”

Helaas gaan ook de stellingen gebukt onder de tand des tijds en zijn vele onderdelen aan vernieuwing toe. “Om het authentieke karakter van de stellingen te bewaren, zal de Erfgoedcel nieuwe stellingen rond de stellingen bouwen, zodat de meest precaire onderdelen in hun oorspronkelijke staat kunnen worden hersteld”, besluit Bourgeois.

3 reacties op "Stellingen Justitiepaleis erkend als erfgoed"

Laat een reactie achter