Ondernemersschool blikt terug op geslaagde eerste schooldag

ANTWERPEN – Geen traantjes aan de poort van ondernemersschool Natan vandaag. Nochtans brak ook voor de tachtig jonge go-getters die zich inschreven in de onderwijsinrichting het nieuwe schooljaar aan. ‘Hier leren kinderen al vroeg hun gevoelens te verbergen’, verkneukelt initiatiefnemer Tim Devolder zich.

In de namiddag leerde de guitige Klaas Devriendt windsorknopen leggen. (Foto: Pixabay)
In de namiddag leerde de guitige Klaas Devriendt windsorknopen leggen. (Foto: Pixabay)

In Natan leren de leerkrachten de kinderen niet alleen lezen, schrijven en rekenen. Ze brengen hen ook de truken van de zakenman bij. “Tijdens het welkomstgesprek moesten we allemaal onze ervaring in vorige scholen en onze talenkennis opsommen”, vertelt Maarten Verhulst (8). “Een referentie van een vroegere leerkracht kon ook geen kwaad. Die informatie moesten we vervolgens op een LinkedIn-profiel aanvullen.”

Maar jonge ondernemers hebben nu eenmaal niet de tijd om lang te lanterfanten. “Na die verwelkomingssessie zijn we snel van start gegaan met het behalen van onze eerste benchmarks”, aldus Devolder. “De wiskundeles was heel uitdagend”, vond Julie Claassens (9). “De leraar legde ons een supermoeilijk vraagstuk voor. Stel: je bedrijf heeft een omzet van 20 miljoen euro en een loonhandicap van 15 miljoen euro. Hoeveel werknemers met een brutoloon van 30 000 euro per jaar moet je dan ontslaan om de aandeelhouders een dividend van 15 procent meer uit te betalen? Moeilijk genoeg, dus ik heb er maar meteen genoeg op straat gezet”, lacht het meisje.

Drive

De voormiddag reserveert Natan voor theoretische vakken, maar na de zakenlunch en middagspeeltijd mochten de kinderen zich ook ontspannen. “Lichamelijke opvoeding was leuker dan de les wiskunde”, geeft Julie’s klasgenootje Nikolaas Dewilde (9) ruiterlijk toe. “Ook al zei meester Timothy dat ik aan mijn drive moest werken, ik ben toch maar mooi onder par kunnen eindigen tegen het einde van het lesuur.” “Deze week oefenen we nog verder op de windsorknoop, maar ik hoop snel over te schakelen op vlinderdassen”, ambieert de guitige Klaas Devriendt (6). “De windsorknoop kon ik al in de kleuterklas. Mijn papa heeft mij dat geleerd.”

Toch kregen de kinderen na deze ontspannen namiddag al meteen een dik pak huiswerk mee. “We hebben van de meester 10 000 euro meegekregen om te leren beleggen”, puft Kevin Van Cutsem (11). “Tegen het einde van de week moeten we daar  15 000 euro van maken… Pfff, ik wou dat het terug vakantie was.”

Laat een reactie achter