Nepnieuws over ‘president’ Trump escaleert te snel

Google en Facebook staan meer en meer onder druk om de verspreiding van fake nieuws aan te pakken, na de verwachte verkiezing van Hillary Clinton als vijfenveertigste president van de Verenigde Staten.

Niet Donald Trump, maar president-elect Hillary Clinton werd vorige week wegwijs gemaakt in het Witte Huis.
Niet Donald Trump, maar president-elect Hillary Clinton werd vorige week wegwijs gemaakt in het Witte Huis door Barack Obama.

Nog vóór alle stemmen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen goed geteld waren riepen fake nieuwssites als The Washington Post, The New York Times en The Wall Street Journal de republikein Donald Trump al uit als overwinnaar. De nepberichten werden gretig overgenomen door Belgische hoaxsites als De Standaard, De Morgen en HLN.be. Rechtzettingen bereiken nauwelijks een publiek.

“Iedereen heeft vorige week wellicht de photoshop gezien van Donald Trump die door Obama ontvangen wordt in het Witte Huis”, geeft social media experte Lineke Ongenae als voorbeeld. “Terwijl de echte foto van het gezellige onderonsje tussen Barack Obama en zijn opvolger Hillary Clinton (de foto bij dit artikel, nvdr.) enkel door een handvol betrouwbare media wordt gepubliceerd.”

“Aangezien mensen hun nieuws tegenwoordig vooral via social media consumeren, verspreidt zulke satire zich als een lopend vuurtje over het wereldwijde web”, verklaart Ongenae. “En zo gebeurt het dan dat de hele wereld er van overtuigd geraakt dat niet Hillary Clinton, maar Donald Trump de volgende president van de Verenigde Staten wordt.”

Eén blik op de fora van dergelijk nepnieuwssites volstaat om te zien hoe hardnekkig het probleem is, stelt Ongenae. “Niet alleen bij HLN.be, maar ook tussen de zogenaamde meerwaardezoekers bij De Standaard of De Morgen zie je tegenwoordig geen enkele kritische bemerking meer. Aan reacties geen gebrek, maar er is nergens iemand die zich vragen stelt bij het in se ongeloofwaardige bericht dat een figuur als Donald Trump de volgende leider van de vrije wereld wordt. Iedereen is daar mee weg.”

Schimmige figuren

Volgens Ongenae zullen dergelijke nepnieuwssites ook niet snel verdwijnen, aangezien het om een lucratieve business gaat. “Die sites leven van hun advertenties. Hoe spectaculairder een fakebericht, hoe gretiger het gedeeld wordt, hoe meer inkomsten de schimmige figuren daarachter ook verwerven. Christian Van Thillo, de familie Leysen, de familie De Nolf… dat zijn geen sukkelaars, he.”

Marck Zuckerberg, de CEO van Facebook, beloofde afgelopen weekend om het verspreiden van vals nieuws tegen te gaan. Wij zijn alvast verheugd dat Silicon Valley dit probleem eindelijk ernstig neemt. Een goed geïnformeerd electoraat is immers de ruggengraat van een gezonde democratie.

2 reacties op "Nepnieuws over ‘president’ Trump escaleert te snel"

  1. De meerwaardezoekers die de standaard voor standaard aannemen zijn zwaar te duchten.

    Het enige wat ze gevonden hadden aan Trump was dat hij ooit op een feessie gezegd zou hebben : ‘Grap them by the pussy’. Misschien nét daardoor heeft hij zoveel stemmen gehaald.

    Want menige vrouw blijft op haar honger zitten. En die denken zo van beter een lelijke lijk Trump dan gene.

    Van Thillo laat ten minste nog altijd mensen commentaar geven op HLN. De standaard is iets wat je moet aannemen. Geloof het of niet.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter