Stijn Devolder wil Tour de France inhalen

PARIJS – Wielericoon Stijn Devolder heeft al meermaals bewezen dat hij van uit een schijnbaar verloren positie toch nog kan terugkomen. Het huzarenstukje dat Devolder nu plant, lijkt echter zelfs voor een door de wol geverfde flandrien behoorlijk ambitieus. Het speerpunt van Vancansoleil-DCM is namelijk vorige week in Luik op zijn fiets gestapt met als doel het peloton van de Tour de France in te halen, dat inmiddels al vrij ver is gevorderd in de rittenkoers.

Afgelopen week legde Devolder 400 kilometer per dag af om het peloton net vóor de Pyreneeën bij te benen. (Foto: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick CC BY-SA 3.0)
Afgelopen week legde Devolder 400 kilometer per dag af om het peloton net vóor de Pyreneeën bij te benen. (Foto: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick CC BY-SA 3.0)

Stijn Devolder zou Stijn Devolder niet zijn als hij naast het inhalen van de Tourkaravaan voor Parijs niet nog meer ambities had. “Ik ga voluit voor het podium!” klinkt het strijdlustig van op de massagetafel. “Mijn plan voor deze Tour is even eenvoudig als geniaal.  Ik ben vorige week in Luik vertrokken, en leg sindsdien iedere dag zo’n 400 kilometer af. Uiteraard hou ik, in tegenstelling tot het stelletje epo-losers dat nu al onderweg is, geen rustdag. Als ik dit tempo volhoud moet ik normaal gezien aan de voet van de Pyreneeën kunnen aansluiten bij de rest van het peloton.”

Mooie dingen

Het eerder late vertrek van Devolder buigt de sportieve Kortrijkzaan zelf om tot een voordeel: “Doordat ik op mijn eigen tempo kan rijden, ben ik perfect getraind wanneer ik aansluiting vind bij de rest van de jongens. Tegen dan is een etappe van 200 kilometer peanuts voor mij. Wanneer de meeste renners doodvermoeid hun laatste kilometers afhaspelen, ben ik net goed opgewarmd. Ik voel het: ik ga nog mooie dingen laten zien in deze Ronde! ”

Frustratie

Stijn Devolder doet dit tactisch en sportief exploot vooral uit revanchegevoelens. Niet zelden blijken wraak of wrok in de sportwereld een uitstekende motiverende factor. De in het wielermilieu zo belangrijke ‘moral’ zit dan ook zeer goed bij de wielergod uit de Westhoek: “Ik ben een doorzetter. Dat weet iedereen. Maar vooral: ik koers vanuit frustratie, en dan ben ik op mijn gevaarlijkst. Tegenwoordig is het in de kranten al VDB hier, Monfort daar en De Gendt ginder. Maar wacht maar. Ze zullen nog rekening moeten houden met Volderken op de Champs-Elysées.”

De Tour de France eindigt op zondag 22 juli. Devolder heeft dus nog zes dagen om zijn steile ambities waar te maken en zijn zelfgemaakte afspraak met de geschiedenis te bewaarheiden.

Laat een reactie achter