Dubbelzinnig artikel verleidt Studio Vandersteen tot antisemitisme

De gewraakte Suske en Wiske-cover.
De gewraakte Suske en Wiske-cover.

KALMTHOUT – Door een dubbelzinnige kop boven een artikel in De Standaard (‘Antisemitisme wordt topprioriteit’) hadden de erven-Vandersteen verkeerdelijk de indruk dat antisemitisme plots niet langer verboden en zelfs wenselijk was geworden. In een poging om de concurrentie een stap voor te zijn in dit nieuwe elan, kondigde de tekenstudio vandaag al een nieuwe titel in de populaire reeks Suske en Wiske aan. Het coverontwerp verwijst naar de in antisemitische kringen populaire misvatting dat joden gierige woekeraars zijn.

Woordvoerder Danny Penseels geeft tekst en uitleg bij die beslissing. “We hebben hier wat zitten grasduinen in oude schetsen van Willy (Vandersteen, geestelijke vader van Suske en Wiske en oprichter van de tekenstudio, nvdr.). We vonden meteen een paar oude maar toch al vrij afgewerkte verhalen uit zijn periode als Kaproen van voor 1945, die helemaal de sfeer ademden van het artikel in De Standaard. Mooi om zien eigenlijk hoe die meer dan zestig jaar oude tekeningen en tekstballonnen toch nog actueel blijken te zijn. Onze marketingmanagers zagen dit als een gouden kans om de concurrentie de loef af te steken. We hebben dan ook onverwijld de cover die Willy al voorzien had naar de pers gestuurd.”

Die beslissing breekt de studio Vandersteen nu zuur op. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding dreigt met een klacht en ook Michael Freilich van het magazine Joods Actueel zal juridische stappen ondernemen. “Wie leest er tegenwoordig nog meer dan de koppen in de krant?”, probeerde men bij de studio Vandersteen nog. De raad van bestuur van de stripfranchise beraadt zich nu over een klacht tegen De Standaard wegens misleidende informatieverstrekking. (LvS)

Laat een reactie achter