Politie Antwerpen richt Allochtonenbrigade op

ANTWERPEN – Om tegemoet te komen aan de vele klachten rond racisme in het Antwerpse politiekorps gaat men alle agenten met niet-Belgische roots er onderbrengen in een Bijzondere Allochtonenbrigade. Dat bevestigt korpschef Serge Muyters.

Volgens Serge Muyters is van racisme in zijn korps geen sprake. 'Hier werken amper allochtonen.' (FOTO: WIM KEMPENAERS)
Volgens Serge Muyters is van racisme in zijn korps geen sprake. ‘Hier werken amper allochtonen.’ (FOTO: WIM KEMPENAERS)

Muyters wijst de klachten over racisme binnen zijn korps hoe dan ook resoluut van de hand. “Slechts een heel klein percentage van onze agenten is van allochtone origine. Hoe kun je over wijdverbreid racisme spreken als we hier amper allochtonen aanwerven? It takes two to tango, he.”

Bovendien zijn de selectiecriteria voor nieuwe agenten zodanig streng dat agenten met een racistische inborst er sowieso zouden worden uitgefilterd volgens Muyters. “Wij zien er nauwlettend op toe dat onze agenten stressbestendig zijn, zware fysieke proeven doorstaan, onberispelijk Nederlands praten, beleefd en kordaat zijn in de rollenspelen, een blanke huidskleur hebben, en dies meer. Het zou me verwonderen mochten er na al die drempels nog rabiate racisten in ons korps belanden.”

“Of negers”, mompelt Muyters.

Nieuw insigne

Toch regende het sinds vorige week anonieme klachten over racisme in Muyters’ korps. Daarom is de korpschef bereid tot enkele kleine toegevingen. “Een van de vaak gehoorde klachten is dat agenten van allochtone origine nauwelijks kans maken op promotie. Daarom wil ik bij deze aankondigen dat alle nieuwe Belgen in mijn korps gepromoveerd worden tot sergeant in een nog op te richten Bijzondere Allochtonenbrigade. Die functie is niet noodzakelijk beter bezoldigd, maar de agenten krijgen wel een nieuw insigne waarop duidelijk te zien is dat ze in de Bijzondere Allochtonenbrigade zitten. Dat insigne zal blinken, want ik heb begrepen dat die mannen verzot zijn op blinkende dingen.”

De Bijzondere Allochtonenbrigade zal voornamelijk worden ingezet tegen andere allochtonen. “Maar uiteraard verscherpen we de controles op mensen met een andere huidskleur voor alle interventieteams, ook de blanke”, besluit Muyters. “Zo moeten mijn agenten hun vermeende racisme, als dat er al zou zijn, niet langer intern botvieren, op collega’s.”

2 reacties op "Politie Antwerpen richt Allochtonenbrigade op"

    1. Door de perfecte integratie van 2 projecten: de Bijzondere Allochtonenbrigade BAB vervangt gewoon de oudere, achterhaalde BOB. Als die niet slim zijn, wie dan wel? Bovendien is de bruinere ondertoon een alomaanvaarde camouflagekleur, kwestie van ongemerkt dichter tot de ware criminelen in ons landje te geraken.

      Beantwoorden.

Laat een reactie achter