Hoe gezond is de lucht waarin u rookt?

BRUSSEL – Het project CurieuzeNeuzen Vlaanderen is op zoek naar 20 000 vrijwilligers die willen helpen bij een grootschalig onderzoek, met als centrale vraag: hoe gezond is de lucht waarin u rookt? 

De lucht waarin u uw sigaretje rookt zou wel eens minder onschuldig kunnen zijn dan u dacht.

In het project, het grootste burgeronderzoek ooit in dit land, kunnen vrijwilligers zelf meten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in de straat waarin ze zelf pellets stoken, roken en met een dieselwagen rijden.

En dat is belangrijk, omdat jaarlijks ongeveer 10.000 tot 12.000 Belgen vroegtijdig sterven door vervuilde lucht in te ademen. Het veroorzaakt hart- en vaatziektes, ademhalingsproblemen en kanker. In zulke omstandigheden wil je gewoonweg niet roken, en het is dus van cruciaal belang om zicht te krijgen op de kwaliteit van de lucht waarin we er eentje opsteken. Zeker aangezien het op veel plaatsen al verboden is om in een veilig binnenklimaat te roken.

Enkele bekende ambassadeurs moeten de bevolking warm maken om deel te nemen aan het project. Kim Geevaert bijvoorbeeld: “Ik ga meestal roken in het bos. Nadat je gerookt hebt in gezonde lucht, voel je je gezonder en beter. Terwijl je in minder gezonde lucht precies minder zuurstof hebt opgenomen na het roken. Je recupereert ook minder goed… Ja, je voelt dat toch wel”, aldus de atlete.

Ook radiopresentator Sam De Bruyn doet zijn duit in het zakje. “Ik rook veel in de stad, maar ook als ik niet rook adem ik wel de lucht in van deze stad, dus da’s wel fucking belangrijk. Ik vraag me af, moet ik dan op andere plekken gaan roken ofzo? En daar dan met mijn dieselwagen naartoe rijden? Dat zou pas echt absurd zijn. Ik ben echt superbenieuwd naar de resultaten.”

Zwanger

“Sinds ik zwanger ben, ben ik wel al aan het dromen om met die baby te gaan paffen in het park vlakbij”, getuigt ook Ketnet-wrapster Sien Wynants. “Dan denk ik toch dat ik een gezonde wandeling heb gemaakt, maar heel zeker weet ik dat natuurlijk niet, want er lopen ook drie grote autosnelwegen langs. Maar ik heb op zich wel een positief gevoel over de toekomst. Volgens mij gaan onze kinderen in veel betere lucht roken dan wij.”

De resultaten van het onderzoek worden in september bekendgemaakt. Vanaf dan weet u in welke straten in Vlaanderen u met een gerust hart een sigaretje kunt opsteken.

5 reacties op "Hoe gezond is de lucht waarin u rookt?"

  1. ONZE oplossing voor UW probleem: lucht in pakskes (25 euro/stuk excl. verzendingskosten), scheet in een fles (50 euro/stuk excl. verzendingskosten), stank voor dank (gratis)

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter