Binnenkort in uw favoriete speelgoedwinkel: De Joodse Kolonisten van Catan

ALMERE – De Nederlandse gezelschapsspelenfabrikant 999 Games brengt met De Joodse Kolonisten van Catan een novelty editie uit van zijn meest populaire franchise.

In De Joodse Kolonisten van Catan moet je zo snel mogelijk de West Bank volbouwen met nederzettingen.
In De Joodse Kolonisten van Catan moet je zo snel mogelijk de West Bank volbouwen met nederzettingen.

Toen 999 Games in 1995 De Kolonisten van Catan uitbracht, was dat meteen een schot in de roos. De ontwikkelaars hopen met deze nieuwe editie, die gebaseerd is op het aanhoudende conflict in het heilige land, ook de zionistische markt te veroveren.

“Beide spelen verschillen dan ook niet zo erg van elkaar”, bevestigt ontwikkelaar Klaus Teuber. “Zo moet je zo snel mogelijk een speelveld volbouwen met nederzettingen. In de oorspronkelijke versie is dat speelveld het fictieve eiland Catan, in De Joodse Kolonisten is dat de Palestijnse West Bank.Voor de aardigheid hebben we die dorpjes in de spelregels wel kibboetsen genoemd, natuurlijk. ”

De grondstoffen die je nodig hebt om die kibboetsen te bouwen, steel je van de omwonende Palestijnen. “Het is strategisch natuurlijk interessanter om een nederzetting te bouwen op de plaats van een Palestijns dorp dan in de dorre Sinaï. De oorspronkelijke bevolking kun je wegjagen met je IDF-kaart. Aanpalende olijfgaarden, akkers en weiden voorzien je vanaf dan van grondstoffen telkens als een speler het juiste aantal ogen gooit met de dobbelstenen. Met die grondstoffen bouw je nieuwe nederzettingen. Zo drijf je de Palestijnen steeds verder de Jordaan over.”

De Likoed-kaart

Wie er in slaagt om als eerste de Westelijke Jordaanoever vol te bouwen, wint het spel. Maar let op! De internationale gemeenschap ligt steeds op de loer om je aan de grenzen van 1967 te herinneren. “Telkens als er een zeven wordt gegooid komt de VN-waarnemer langs. Wie op dat moment teveel grondstoffen bezit moet alle kibboetsen ontruimen die niet beschermd worden met een Likoed-kaart. Dat spelelement hebben we ingebouwd om ook de eindfase, waarin de Joodse kolonisten vaak een verpletterend overwicht hebben, nog een beetje spannend te houden”, aldus Teuber.

Het spel bevindt zich momenteel nog in de laatste ontwikkelingsfase, maar het testpanel reageert alvast heel enthousiast. “Wie mijn blad leest, weet dat ik al jaren een fervent voorstander van de bezetting van de Palestijnse gebieden ben”, reageert een enthousiaste Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel. “Het voelt dan ook ontzettend fijn om eens in de schoenen van een echte kolonist te staan, in een toegankelijk spel voor het hele gezin. Alleen vinden mijn medespelers dat ik wat minder vaak de Likoed-kaart mag trekken”, lacht Freilich.

8 reacties op "Binnenkort in uw favoriete speelgoedwinkel: De Joodse Kolonisten van Catan"

 1. Enkele nieuwe spelregels:
  => “De struikrover” uit vorige versies, wordt nu “De Hamas” genoemd en verwijst naar de oorspronkelijke mannelijke bewoners.
  => De bommenkaart doet zijn intrede, en mag zonder beperking ingezet worden op “de Hamas”.
  => Men voegt ook “De Mama’s” toe, verwijzend naar de oorspronkelijke vrouwelijke bewoners en hun kinderen.
  En tenslotte de meeste spitsvondige vernieuwing:
  => De communicatiestoorniskaart. Indien je deze samen met de Likoedkaart bezit, dan mag je vrijuit de bommenkaart inzetten op “De Mama’s” in plaats van “De Hamas”. Slaag je hierin, dan is de overwinning zo goed als binnen!

  Beantwoorden.
 2. Ik dacht dat dit spel nog in de ontkenningsfase zat, maar kennelijk heeft men besloten het vooral geschikt te maken voor de grote massa door voortdurende aanvallen van angstaanjagende kabouters (de djellaba alverman) buiten het spel te houden.

  Beantwoorden.
 3. Hmm… subtiel! Men kan natuurlijk altijd de communicatiestoorniskaart trekken om elke vorm van ontkenning te verantwoorden, maar dat lijkt de filosofie van het spel nogal te omzeilen. Overigens is de djellaba alverman een mythe die in stand wordt gehouden door spelers met een uitgesproken angst om een zet te wagen… ze moesten zichzelf maar eens tegenkomen…

  Beantwoorden.
  1. In de probeerfase van dit spel (nu ruim 40 jaar) zag men inderdaad wel regelmatig zet-herhalingen die geregeld tot flinke ontwrichting van het speelbord leidden.
   Voordat men daarna opnieuw wil spelen gaat veel tijd voorbij, dat is natuurlijk slechte reclame – gelukkig is het maar een spelletje…

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter