Siegfried Bracke schreef voor jongerenmagazine ‘Fancy’

MOL – Onder het pseudoniem Machiavellistische Waterman heeft Siegfried Bracke in de loop van de jaren negentig minstens vijftien lezersbrieven naar de seksualiteitsrubriek ‘Vrijen en jij’ in het jongerenmagazine Fancy geschreven. Dat ontdekte onderzoeksjournalist Douglas De Coninck dit weekend per toeval toen hij uit nostalgie nog eens door zijn collectie bladerde.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Bracke schreef minstens 15 bijdragen voor 'Fancy'.
Bracke schreef minstens 15 bijdragen voor ‘Fancy’.

In de brieven krijgen we een zeldzaam openhartig inzicht in het seksleven van de voor het overige erg enigmatische Bracke. “Het was een combinatie van frasering en de inhoud zelf die me deed vermoeden dat de anonieme schrijver van sommige brieven Siegfried Bracke was”, aldus De Coninck. “Zo leek het intellectualistische jargon van Machiavellistische Waterman (MW) me nogal out of place tussen de doorgaans erg schrale woordenschat van vijftienjarigen. Ik voelde aan mijn theewater dat het om een rijper iemand moest gaan en besloot zijn bijdragen eens naast elkaar te leggen.”

Balts

Toen de onderzoeksjournalist op die manier kon afleiden dat achter het pseudoniem een strikjes dragende logebroeder schuilging, vielen de puzzelstukjes snel op hun plaats. “In een bepaalde bijdrage mijmert MW over het feit dat een vlinderdas ‘de balts bevordert’. In een andere brief vraagt MW dan weer hoe hij zijn levenspartner kan bezweren dat hij ‘geen liaison dangereuse nastreeft’, maar door de in zijn ‘uiterst geheim genootschap gevraagde omerta’ geen nadere verklaring kan verschaffen omtrent zijn ‘wekelijkse afwezigheid in de echtelijke sponde op vrijdagavonden’. En laat vrijdag nu net de dag zijn – dat heb ik van gehackte e-mails – waarop de Vrijmetselaars congregeren! Toeval? Dat laat ik aan de lezer over.”

Een opmerking over zijn strikje deed Siegfried Bracke de das om.

De ultieme bevestiging kwam er toen de onderzoeksjournalist uit het fragment “de laatste tijd ben ik nogal gepreoccupeerd met de perceptie van mijn struwelige knevel. Ze zegt dat het kietelt en heeft niet graag dat ik haar ‘daar’ zoen” kon afleiden dat de brievenschrijver een snor had. “Meer bewijs had ik niet nodig om hier een onthullende artikelenreeks aan te wijden in mijn kwaliteitskrant”, aldus De Coninck. “Bracke ís Machiavellistische Waterman, daar bestaat geen twijfel over.”

Gevraagd om een reactie beweert Bracke zich “niet te herinneren ooit voor Fancy geschreven te hebben, en mocht dat wel zo zijn, dan op zijn minst het editoriaal”.

Laat een reactie achter