Belgische F16’s droppen lachgas boven Syrië

BRUSSEL –  Vannacht hebben Belgische F16’s meer dan 3000 liter N2O (lachgas) over IS-bolwerk Raqqa uitgestrooid. De bombardementen zijn het gevolg van de uitbreiding van het mandaat van onze luchtmacht door de federale regering.

Belgische F16 met een payload N2O. (Foto: Sgt. Andy Dunaway)
Belgische F16 met een payload N2O. (Foto: Sgt. Andy Dunaway)

Tegelijkertijd  met de Belgische bommenronde vuurden Koerdische peshmerga op verschillende fronten lachsalvo’s af op stellingen van de jihadisten. Volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is de gecoördineerde aanval een groot succes. “Heel Raqqa ligt plat van het lachen. Op satellietfoto’s is ook duidelijk te zien dat de straten bezaaid zijn met de lichaamsdelen van terroristen, vermoedelijk omdat ze zich bescheurd hebben.”

De gruwel wordt bevestigd op het internet, waar filmpjes circuleren van wanhopige jihadi’s met minutenlange spasmen aan het middenrif. Sommige strijders verwonden zichzelf door zich, volledig buiten zichzelf, tot bloedens toe op de dijen te kletsen.

De aanval is dan ook niet zonder controverse. “De inzet van chemische wapens is ten strengste verboden door het internationale oorlogsrecht”, weet professor Internationale Betrekkingen Rik Coolsaet. “Nu, zo schadelijk is lachgas niet, maar voor je’t weet verkoopt Poetin ook een aantal moppen aan Assad, en dan weet je dat het niet om te lachen zal zijn.”

Defensie verdedigt zich met het feit dat de kans op collateral damage veel kleiner is met milde N2O-aerosolen dan met een hellfire dronestrike. “Humor is de grootste vijand van mensen die in absolute termen denken. Terroristen kunnen zich dan ook ontzettend makkelijk dood lachen, terwijl de gewone burgerbevolking van dit soort nieuwe wapens weinig of niets te vrezen heeft.”

Boots on the ground

De generale staf wil deze strategie dan ook uitwerken tot een plan voor verdere ondersteuning op het terrein, in Irak. “Met bombardementen alleen gaan we IS niet klein krijgen. Boots on the ground zijn een logische volgende stap”, aldus Defensieminister Steven Vandeput (N-VA). “We hebben Geert Hoste opgevorderd om onze frontlinies te bemannen. Hij kan daar meer betekenen dan hier.”

10 reacties op "Belgische F16’s droppen lachgas boven Syrië"

 1. Riep de IS-commandant, wijzend in de richting van een Syrisch gevechtsvliegtuig: “Wie heeft er die sjie-iet laten vliegen?” Antwoord van zijn troepen: “Ah neen, soe-niet hé!”

  Beantwoorden.
 2. Volgens de specifieke islam-strekking die IS aanhangt is lachen haram. Dat betekent met andere woorden dat ze naar hun 77 maagden kunnen fluiten als ze zich aan de deuren van het paradijs aanmelden.

  Beantwoorden.
     1. Wat die halve betreft, zou ik toch eerst willen weten wélke helft vooraleer te kiezen waar ik haar positioneer: links, rechts, boven of onder.

 3. Een bijkomend voordeel van die professionele actie van onze F16’s is natuurlijk dat ook de vluchtelingen een snuif van dat goedje zullen binnen hebben. En dan komen ze allemaal met een nog grotere smile fort Europa binnengezwommen. Jan Jambon gaat daarom nog veel zuurder kijken dan wat we van hem gewoon zijn. Liesbeth Homans daarentegen kán gewoon niet zuurder meer kijken. Die haar gezicht is zo vastgeroest. Daar helpt lach- noch ander gas tegen.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter