Ook apen twijfelen aan evolutietheorie na verkiezingsdebatten Amerikaanse Republikeinen

ANTWERPEN – Gisteren konden de republikeinse kiezers van de Amerikaanse staat New Hampshire hun voorkeur uitspreken over welke presidentskandidaat het tegen Barack Obama mag opnemen tijdens de verkiezingen in het najaar.  De zes voornaamste kandidaten probeerden afgelopen weekend zoveel mogelijk kiezers voor zich te winnen tijdens twee debatten, die op televisie werden uitgezonden.  Elk van hen probeerde de republikeinse inwoners van New Hampshire er o.a. van te overtuigen dat hij het minst in de Darwiniaanse evolutietheorie gelooft en dat hij hardst van allemaal moet lachen met de idee dat de mens van apen afstamt.  Wij vroegen enkele primaten in de Antwerpse Zoo om een reactie.

De belangrijkste republikeinse presidentskandidaten bekampten elkaar tijdens twee televisie debatten. Foto: Michael J.W. Stickings, The Reaction.
De belangrijkste republikeinse presidentskandidaten bekampten elkaar tijdens twee televisie debatten. Foto: Michael J.W. Stickings, The Reaction.

“Het klopt natuurlijk niet dat de mens van ons apen afstamt,” vertelt ons Choco de Chimpansee (34, alfamannetje), “maar wij zijn er wel altijd van uitgegaan dat mens en aap een gemeenschappelijke voorouder hadden, die ongeveer 5 tot 7 miljoen jaar geleden in Afrika leefde.  Eén groep individuen uit die ancestrale soort raakte toen geïnteresseerd in dingen zoals het gebruik van primitieve gereedschappen, het maken van vuur en een embryonale vorm van verbale communicatie.  Zij evolueerden uiteindelijk tot de mens, terwijl de rest – wij, eigenlijk – liever vasthielden aan onze traditionele waarden, zoals het eten van fruit met onze voeten, het naar elkaar gooien van faeces en het ongegeneerd in het openbaar masturberen.”
“Wij hebben altijd met een zekere familiale trots naar onze menselijk medeprimaat gekeken,” reageert Babs de Bonobo (25, wijfje), terwijl ze een banaan eet alsof het een sigaret was, zoals ze van een van haar opzichters heeft geleerd.  “Een beetje zoals een neef die het gemaakt heeft in het buitenland.”  Raf, een 29-jarige Sumatraanse orang-oetan, valt haar bij:  “Ja, precies.  Maar nu we die republikeinse presidentskandidaten hebben bezig gehoord, beginnen we toch serieus te twijfelen of er enige genetische verwantschap bestaat tussen hen en ons.  We zouden eerlijk gezegd liever niet hebben dat iedereen denkt dat dat familie van ons is.”

Thema’s

“Amerika beleeft de ergste crisis sinds de Grote Depressie,” zegt Babs terwijl ze nog een banaan opsteekt.  “De kloof tussen arm en rijk was er nooit groter en het land dreigt zijn leiderspositie op financieel, technologisch en wetenschappelijk vlak te verliezen aan de Chinezen. Je zou denken dat infrastructurele overheidsinvesteringen, een eerlijk en weldoordacht fiscaal beleid en hernieuwde aandacht voor onderzoek en onderwijs dan wel geschikte peilers voor een verkiezingsplatform zouden vormen. Maar nee, hoor: traditionele gezinswaarden, minder belastingen voor de bedrijven, weg met de ziekteverzekering, hoera voor Jezus en awoe voor homo’s.  Dat zijn de thema’s waar het bij de strijd om de republikeinse presidentsnominatie om gaat.”
Choco eet wat luizen uit de pels van Raf en knikt instemmend: “Bekijk die kandidaten eens.  Ron Paul is een libertaire opa die vindt dat iedereen zijn plan maar moet trekken.  Rick Santorum denkt dat alles wel goed komt als iedereen braaf naar de kerk gaat en Mitt Romney probeert nu in alle talen te ontkennen dat hij als gouverneur van Massachusetts Obama’s verkiezingsprogramma daar al eens zowat volledig heeft uitgevoerd.” De drie mensapen schudden ongelovig het hoofd.  “Als het geen ongelofelijk flauwe grap was, zou ik me afvragen wat voor apen dat ginder toch zijn,” besluit Raf lachend.

Laat een reactie achter