Milieuminister Schauvliege Wil Meldpunt Voor Illegale Dieren

BRUSSEL – Als het van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) afhangt, dan kunt u binnenkort dieren die illegaal in ons land verblijven verklikken. De christendemocratische excellentie voorziet daartoe een online meldpunt op de website van het Agentschap voor Natuur & Bos (www.natuurenbos.be).

Sommige uitheemse soorten zijn echt hardleers.
Sommige uitheemse soorten zijn echt hardleers.

Het is een oud zeer: uitheemse dieren rukken zodanig op in ons land dat ze de autochtone soorten dreigen te verdringen. Om dat probleem tegen te gaan, is het zogenaamde ‘exoten’ sinds het Fauna-en-floramigratiedecreet van 1999 verboden om zomaar overal heen te reizen. “Maar sommige soorten zijn echt hardleers”, blaast de minister. “Zo hebben trekvogels zich nooit iets aangetrokken van de landsgrenzen. En één rondtrekkende wolvenroedel uit Oost-Europa volstaat om het onveiligheidsgevoel de hoogte in te jagen. Dat moet gedaan zijn.”

Schauvliege vraagt de burgers dan ook om mee een oogje in het zeil te houden. “Sommige uitheemse soorten, zoals de Siberische tijger of de grizzlybeer, zijn ronduit gevaarlijk. We willen vermijden dat de burger onnodige risico’s neemt door zulk ongewenst bezoek zelf vanuit zijn eigen achtertuin te gaan verwijderen. Daarom: als u een Chinese muntjak of een een Aziatische tijgermug betrapt, blijf dan veilig binnen en verwittig het meldpunt illegale soorten. Een interventieteam van het Agentschap voor Natuur & Bos komt dan onmiddellijk ter plaatse om de infiltrant desnoods met geweld te verwijderen.”

Dierenrechtenactivisten plaatsen echter ernstige vraagtekens bij het meldpunt. Dat zou ondemocratisch zijn en een heksenjacht op allochtone soorten kunnen inluiden. “Ik ontken niet dat sommige diersoorten hun land van herkomst ontvluchten omwille van economische motieven”, geeft Michel Vandenbosch van Gaia ruiterlijk toe. “Ik bedoel, honden en katten worden in de westerse wereld gevòèderd. Ik kan begrijpen dat dat de ogen uitsteekt van hun soortgenoten in het Midden-Oosten, die elke dag een karig maal bijeen moeten zien te schrapen uit vuilnisbakken. En akkoord, als ik alle bradypi tridactyli (luiaards, nvdr.) die hier op het OCMW komen staan vijf cent moet geven, ben ik ook geruïneerd. Maar de meeste diersoorten migreren uit bittere noodzaak. Vaak worden ze met uitsterven bedreigd, of dreigen ze van honger en dorst om te komen als ze de regens niet volgen naar het malse gras van West-Europa. Treed dus harder op tegen profiteurs, maar zorg ervoor dat dieren die het echt nodig hebben onderdak kunnen vinden in een asiel.”

Die asielen kreunen echter onder de toenemende migratiedruk. De Zoo van Antwerpen kan geen olifanten meer opvangen sinds de geboorte van Kai-Mook, en ook de zoo van Planckendael, Park Paradisio en Het Zwin zitten nu al overvol, om maar te zwijgen van gesloten kinderboerderij 127bis. Daarom klinken her en der ook stemmen voor een strenger uitwijzingsbeleid. “Vlaanderen aan de Vlaamse Gaai. Biodiversiteit leidt tot criminaliteit!”, ventileerde Filip Dewinter op Twitter.

6 reacties op "Milieuminister Schauvliege Wil Meldpunt Voor Illegale Dieren"

  1. Op uw nachtkastje. Via de webcam in uw slaapkamer die we gehackt hebben kan de hele wereld het zien.
   En nu ik u toch aan de lijn heb: Die tijgermug interesseert ons niet echt, maar vraag uw Esmeralda nog eens of ze dat tijgerpakje wil aandoen? En wilt ge zelf dan een beetje uit beeld gaan a.u.b.

   Beantwoorden.
    1. In dat geval krijgt de opmerking “tijgermug volop aanwezig, waar kan ik foto als bewijs plaatsen” een heel andere betekenis. Roger, er zijn speciale websites waarop ge de foto van uw ‘mugske’ kwijt kunt. Hier op de Raaskalderij kan en mag veel, maar ge moet er toch rekening mee houden dat de meesten onder ons kinderen zijn, zo niet kinderachtig. Esmeralda, bel mij eens als ge wilt?

     Beantwoorden.
     1. Georges, onze Roger heeft nu ook uw pc gehackt. Waarom staat die in godsnaam op het toilet opgesteld? Soit, na het bekijken van de beelden hebben we gezamenlijk besloten hiermee op te houden omdat dat we geen ‘vlieg’ kwaad willen doen. En zelf verkies ik nog steeds de muggensteek boven de vliegenbeet.

Laat een reactie achter