Ruimtetoeristen veroorzaken corona-uitbraak: volledig heelal wordt rode zone

DE RUIMTE – Ruimtetoeristen hebben het coronavirus binnengebracht buiten de dampkring. Alles boven de Kármánlijn (100 km hoog, nvdr.) wordt een rode zone, waardoor reizen naar de ruimte opnieuw sterk afgeraden zijn.

Dankzij strenge quarantainemaatregelen en nauwgezette veiligheidsprocedures was de ruimte tot hiertoe gespaard gebleven van corona. Maar het Internationaal Ruimte Station (ISS) blijft hoe dan ook een plek waar veel nationaliteiten samenhokken, en door het sterk toegenomen ruimtetoerisme valt het virus er nauwelijks nog buiten te houden.

Britse ruimtetoeristen zijn naar het schijnt het ergste. (foto: Dave Malkoff, CC BY-NC-SA 2.0)

Onder ruimtetoeristen heerst ook een abject gebrek aan verantwoordelijkheidszin en voorzorgsmaatregelen worden nauwelijks opgevolgd. De Britten zijn naar het schijnt het ergste. “Wat voor zin heeft het om miljoenen dollars aan besteedbaar inkomen te hebben, als je je toch aan de regels moet houden?”, vraagt ruimtetoerist Richard Branson zich af. “Ik ben hier om te feesten, niet om saaie ruimtewandelingen te maken.”

De ruimte is bovendien erg slecht geventileerd.”Het eerste wat me opviel toen ik het ISS betrad, was de geur”, getuigt voormalig astronaut Frank De Winne. “Iemand zou daar eens een raam moeten openzetten.”

De EU roept de ruimtereizigers intussen op om ter plaatse uit te zieken, maar dat is buiten de ouders van veel astronauten gerekend. Zij organiseren een speciale spaceshuttledienst om hun oogappels zo snel mogelijk terug naar huis te brengen.

Laat een reactie achter