Filip Dewinter wordt speechschrijver De Wever

GENT – Vandaag beleefde voormalig Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zijn vuurdoop als speechschrijver van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hij mocht meteen het druk bijgewoonde openingscollege Politicologie aan de UGent voorbereiden, met enkele gesmaakte oneliners tot gevolg.

Filip Dewinter is een echte woordkunstenaar. (Foto: Targje, CC By-SA 4.0)
Filip Dewinter is een echte woordkunstenaar. (Foto: Targje, CC By-SA 4.0)

Elk jaar nodigt professor Politicologie Carl Devos een smaakmakend politicus uit als gastdocent voor zijn openingscollege. De eer viel dit jaar te beurt aan Antwerps burgemeester en schaduwpremier Bart De Wever.

Het duurde niet lang voor de populairste politicus van Vlaanderen de lachers op zijn hand had, met catchy oneliners zoals ‘We zijn een open chantier voor volgmigratie’, goed gekozen metaforen als ‘Oorlogsvluchtelingen wandelen met een economisch kompas’, fijnbesnaarde verwijten als ‘De Standaard is het parochieblad voor de politieke correctheid’ en lekker bekkende alliteraties zoals ‘de Bagdad-Brusselexpres’.

De Wever slaagde er zelfs in zonder veel gène populistische nonsens te verkondigen, zoals het heronderhandelen van de Conventie van Genève, wat in de praktijk natuurlijk hopeloos in strijd is met tal van internationale evenwichten.

Het geoefende oor zal in deze stijlfiguren ongetwijfeld de pen van taalvirtuoos Filip Dewinter herkend hebben, de auteur van slogans als ‘De Koran is een license to kill‘ en lekkere rijmpjes als ‘Oh nee, alweer een moskee‘ en ‘Waar is de poen van uw pensioen? In de pocket van Mohammed.’

Navraag bij N-VA leert dat het gewezen Vlaams Belang-kopstuk inderdaad Joachim Pohlmann heeft opgevolgd als de belangrijkste speechschrijver van de voorzitter. “Pohlmann verdrinkt tegenwoordig in halfslachtige melancholie, terwijl de domme meute gewoon iets wil horen dat makkelijk te onthouden is”, aldus een insider. “Daarom namen we een expert ter zake onder de arm.”

Ik zat al geruime tijd zonder werk“, verklaart Dewinter zelf. “Toen de vraag kwam, heb ik dan ook geen moment geaarzeld. Het is fijn om voor Bart te schrijven, zo hebben mijn woorden terug de weerklank die ze verdienen. En ook inhoudelijk zitten we grotendeels op dezelfde lijn.”

“Ik ben echt heel blij dat ik ondanks mijn aangebrande verleden deze kans gekregen heb”, besluit Dewinter. “Maar goed, mijn ontluizingsperiode heeft nu lang genoeg geduurd. Gelukkig houd ik aan mijn periode bij Vlaams Belang een uitgebreid netwerk bij de N-VA over.”

 

9 reacties op "Filip Dewinter wordt speechschrijver De Wever"

 1. HET ASIEL SPEL!

  Benodigdheden: tafel, gekleurde speelkaarten, rad voor ogen

  Spel:
  -Alle deelnemers worden verdeeld tot er 5 groepjes overblijven.
  Elk groepje duid een leider aan die aan tafel gaat zitten, de rest neemt plaats achter de leider.
  -Elke partij mag een kleur kiezen, keuze tussen blauw, geel, groen, rood of oranje en legt het stapeltje kaarten met kleur voor zich.
  blauw en geel rechts van tafel, rood en groen links, oranje onder tafel.
  -We nemen het Rad voor ogen erbij en elk draait aan het rad.
  Valt de rad stil op een kleur, dan mag betreffende leider een kaartje nemen.
  – de leider leest wat erop dat kaartje staat, vb op het rood kaartje staat:
  ” Kinderen laat je niet met regenweer overnachten in een park”
  Nu moet de rechtse kant van de tafel beginnen roepen: “vuile socialist!” als ze deelnemers achter de leiders kunnen overtuigen om over te stappen winnen ze per deelnemer 1 stem.
  – Nu mag de leider van de rechterkant een kaartje nemen nadat hij het rad voor ogen draaide. Op het kaartje staat vb: “wie gaat dit allemaal betalen?”
  Nu mag de linkerkant “vuile racist “roepen om deelnemers aan hun kant te krijgen.
  – Indien je de Joker trekt, mag je eens hard onder tafel trappen.
  Doel spel: Hij die de meeste stemmen heeft mag een bod doen op het premierschap.

  Beantwoorden.
 2. Moslims mag je vooral niet bij vriesweer in het park laten liggen. Je moet die mee naar huis nemen en ontvlooien. Of in het containerpark gaan afgeven. Je mag ze vooral niet zomaar in een sloot gaan mikken! Het beste is om ze STRAK aan te kijken. Of je tong uitsteken.

  VOORAL mag je ze niet verhandelen, te koop stellen of er insecticiden op spuiten. Je mag ze ook niet ongechipt of ongesteriliseerd weggeven.

  Als je soms boos bent moet je je inhouden, een koud bad nemen, twee gelijkende sokken proberen bijeen te zoeken en een eind gaan wandelen.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter