De Rechtzetting sleept realiteit voor rechtbank wegens broodroof

BRUSSEL – Doorgaans zijn het de redactieleden van de satirische Internetkrant die op het beschuldigdenbankje zitten, maar deze keer stapt De Rechtzetting zelf naar het gerecht. Ze beschuldigt de realiteit van broodroof en plagiaat, aangezien die afgelopen week voor een aantal nieuwsfeiten zorgde die volgens haar niet thuishoren op de krantenpagina’s van de reguliere pers.

De Rechtzetting stapt naar de rechtbank.
De Rechtzetting stapt naar de rechtbank.

“We kunnen best verdragen dat er af en toe in de media een bericht opduikt waarvan de mensen zeggen ‘Goh, ik dacht even dat het om een artikel uit De Rechtzetting ging,’ maar deze week ging de realiteit toch een beetje te ver,” licht redacteur Jonas Aepenbroot de beslissing om klacht neer te leggen toe. “Het begon vrij onschuldig op 15 november toen we op de webstek van De Morgen lazen: ‘Seks met dieren verhoogt kans op peniskanker’. Dat bericht lag al klaar in onze schuif met artikels voor de komkommertijd, maar goed… Als satirist moet je er tegen kunnen dat je af en toe met je absurde ideeën een voorspelling doet.”

Daar bleef het echter niet bij. De realiteit zorgde afgelopen week herhaaldelijk voor nieuwsberichten die stuk voor stuk al eens verzonnen waren door de redactieleden van De Rechtzetting. “Drie dagen later vallen we bijna van onze stoel wanneer we, alweer in De Morgen, lezen: ‘Uitvaartsector ongerust: steeds minder doden.’ We hebben daarna onmiddellijk onze komkommertijdschuif gecontroleerd,” gaat Apenbroot verder. “We kunnen helaas geen harde bewijzen voorleggen, maar volgens ons heeft iemand met het slot geknoeid en onze ideeën gestolen. We verdenken natuurlijk de realiteit.”

Realiteit wenst niet te reageren

Bij de realiteit wenste niemand te reageren. Haar raadsman, Jef Vermassen, verklaarde enkel: “We onderzoeken momenteel de klacht en zullen ten gepaste tijde met een verklaring naar buiten treden.” Het zal voor Vermassen in ieder geval geen gemakkelijke klus zijn om zijn cliënt in deze zaak te verdedigen, want De Rechtzetting haalt verder nog twee feiten aan: “Op zaterdag 19 november verscheen nog het bericht ‘Gent speurt valse Sinterklazen op’ en, als kers op de taart, pakte De Standaard uit met ‘Duitse fiscus eist geld van Belgische dwangarbeiders.’ Dat was onze grote kop voor deze maandag. Het artikel was al volledig uitgeschreven en klaar voor publicatie. Zoiets kan je toch alleen verzinnen,” aldus nog Aepenbroot.

Link bij dit artikel: De Rechtzetting

Laat een reactie achter