Straks kunnen ambtenaren drie dagen per week thuis niets doen

BRUSSEL – Op de FOD Financiën experimenteert men met een nieuw systeem waardoor ambtenaren drie dagen per week thuis kunnen niets doen. De overige twee dagen blijven ze gewoon niets doen op kantoor. Op termijn moet de maatregel ervoor zorgen dat de huurlast voor de federale overheid drastisch verlaagt.

Servais Verherstraeten: 'Of ambtenaren nu thuis niets doen of op kantoor, de nettoperformantie blijft dezelfde.' (Foto: CD&V)
Servais Verherstraeten: ‘Of ambtenaren nu thuis niets doen of op kantoor, de nettoperformantie blijft dezelfde.’ (Foto: CD&V)

De federale overheid besteedt elk jaar bijna een half miljard euro aan de huur van kantoorruimtes. Een aanzienlijk deel van die oppervlakte wordt gebruikt om niets te doen, en dat kun je volgens staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V) even goed van thuis uit. “Door massaal in te zetten op teleniets-doen kunnen we de benodigde kantoorruimte voor ons ambtenarenapparaat rationaliseren”, aldus Verherstraeten. “De burger zal daar niets van merken, want of de dienstverlener in kwestie nu thuis niets doet of op kantoor: de nettoperformantie blijft dezelfde.”

Ook Hendrik Bogaert (CD&V), staatssecretaris voor Ambtenarenzaken, omarmt het project. “Vele duizenden ambtenaren pendelen dagelijks netjes naar Brussel in bomvolle treinen, terwijl je om niets te doen die verplaatsing helemaal niet hoeft te maken: dat kun je immers perfect van thuis uit. Ik voorspel dat dit ook een gunstige invloed op het fileprobleem zal hebben. Misschien zal op termijn zelfs blijken dat we dat peperdure Gewestelijke Expressnet helemaal niet nodig hebben!”

“En het mooiste van al: voor niets doen op afstand heb je geen speciale technologie nodig”, glimlacht Verherstraeten. “Er is geen peperdure beveiligde verbinding nodig om bijvoorbeeld op je kantoor-pc te kunnen inloggen, en er zijn ook geen telefonie- of correspondentiekosten. Het kost de overheid dus werkelijk geen rotte duit. Buiten de riante ambtenarensalarissen, natuurlijk.”

Satellietkantoren

Het lijkt een win-win-verhaal, maar toch plaatsen de vakbonden enkele vraagtekens bij het project. “Voor alle duidelijkheid: wij zijn vóór niets doen, zeker als dat van thuis uit kan. Maar niet iedere ambtenaar beschikt thuis over de nodige infrastructuur om niets te doen”, waarschuwt ACV-voorzitter Marc Leemans. “Ik vraag me af of Bogaert daar in zijn erg verregaande plannen wel rekening mee heeft gehouden.”

Volgens de staatssecretaris kunnen de werknemers echter op hun beide oren slapen. “Met de opbrengst van het tele-niets-doen kunnen we regionale satellietkantoren oprichten”, sust Bogaert. “Daar installeren we pc’s met Patience, Freecell en Mijnenveger, zodat ook wie thuis niet over de technologie beschikt om niets te doen, mee in het verhaal kan stappen.”

De ambtenaren zelf popelen om voluit op tele-niets-doen in te zetten. “Op dit moment ben ik al gauw twee uur per dag kwijt met pendelen”, klaagt Magda Aendenstaet (52), auditeur bij de FOD Financiën. “Dankzij dit project zou ik zeker zes uur per week winnen. En die kan ik goed gebruiken om even te ontspannen, want zo’n hele dag niets doen: dat kruipt in je kleren, dat kan ik je verzekeren.”

Laat een reactie achter