De Wever wil muur rond Antwerpen bouwen

Vluchtelingen schuiven vaak uren aan op weg naar hun werk in de binnenstad, waar ze het vuile werk opknappen - artistieke impressie
Vluchtelingen schuiven vaak uren aan op weg naar hun werk in de binnenstad, waar ze het vuile werk opknappen – artistieke impressie

ANTWERPEN – In een aflevering van Terzake stelde Bart De Wever (N-VA) voor om een grote muur rond Antwerpen te bouwen. Zo wil de burgemeester de vluchtelingencrisis het hoofd bieden.

De N-VA-voorzitter gaf aan pro-Schengen te zijn, maar dan wel “alleen als ook de achterdeur op slot is. Zoniet geldt het vrije verkeer van goederen en personen ook voor asielzoekers, vluchtelingen en andere terroristen. Het is onvermijdelijk dat we in dit Europa onze eigen grenzen gaan bewaken.”

De Wever wil dan ook de koe onmiddellijk bij de horens vatten. “Liever nog had ik een muur rond het hele grondgebied gebouwd, rond Vlaanderen alleen, of op zijn minst rond de provincie, maar u weet even goed als ik dat ik als Antwerps burgemeester op federaal, Vlaams noch provinciaal niveau iets in de pap te brokken heb.”

“Maar ik wil niet bij de pakken blijven zitten, en in mijn eigen stad ben ik wel bevoegd voor dergelijke infrastructuurwerken. We gaan dus een grote muur bouwen aan de buitengrenzen van onze metropool. Het is de hoogste tijd. Het absorptieniveau van Antwerpen is bereikt.”

Oosterweel

De muur zal zich over de oude fortengordel uitstrekken van Hoboken in het Zuiden tot voorbij Merksem in het Noorden. De werken zullen worden gefinancierd met het budget dat vrijkomt door de opschorting van de Oosterweelverbinding. “Een natuurlijke grens zoals de Schelde moeten we koesteren”, stelt De Wever. “We zien in Calais elke dag hoe gemakkelijk het is om een tunnel binnen te dringen.”

In de rest van het land reageert men overwegend positief op De Wevers demarche. “Zolang die muur ook Antwerpenaren weert uit de rest van Vlaanderen,  kan de Antwerpse burgemeester op mijn onvoorwaardelijke steun rekenen”, stelt Gents burgemeester Daniel Termont (sp.a).

49 reacties op "De Wever wil muur rond Antwerpen bouwen"

 1. Actiegroepen laten al weten een alternatief tracé te willen onderzoeken: “Gedeeltelijke ondergrondse realisatie van de muur is beter voor de gezondheid van de sinjoor en de leefbaarheid van de metropool.”

  Beantwoorden.
     1. Aan de fluppen: kwestie van intelligente tussenkomst kan dat wel tellen. Ik dacht even dat ik op de site van HLN terecht gekomen was. En hier en daar een hoofdletter en een leesteken of 2 kan nooit kwaad. Dat leert onze kleinen al in het eerste studiejaar. Jij bent nooit zover geraakt lijkt me.
      Trouwens, ik heb geen plaats meer voor al die vluchtelingen: mijn kot zit al vol met al die sossen die hier ook al niet meer welkom zijn.

     2. Géén compassie(spel) voor de sossen. Eerst zweren ze in groten getale Het Geloof af en dan kiezen ze voor een sossennaam waar zo overduidelijk SOS (= Save Our Souls) in zit. Blijkt dus dat ze dan tóch wel een beetje naar zieleheil op zoek zijn. Hadden ze maar eerder aan moeten denken…
      Marc, je hebt de naam van een evangelist. Bedankt dat je deze verloren, ronddolende en vooral zoekende bevolkingsgroep zielerust kan en wil geven. Zoals Yoda zeggen zou: Blessed u r

     3. @ Sissen de eerste.
      Mag ik twijfelen aan je bewering dat de sossen op zoek zouden zijn naar zieleheil omdat ‘SOS’ in hun naam zit? Neem nu die arme (en stinkend rijke) stakkers op de Titanic. Ik ben er niet van overtuigd dat hún SOS een oproep was naar geestelijke bijstand. Jij?
      Mijn logés voelen zich wat op hun tenen getrapt door je uitspraken en steunen zich daarvoor op het feit dat de woorden ‘ziel’ en ‘heil’ veel te veel bruine herinneringen oproepen. Ligt inderdaad dicht bij ‘Sieg’ en ‘Heil’. Wat in de context van dit artikel niet onbegrijpelijk is natuurlijk.
      Ik moet je toch hun hartelijke groeten overmaken. Bij deze.

     4. @ Marcus de zesde.
      Ten eerste: Ik word niet graag aangesproken met ‘Sissen de eerste”, het trekt teveel op ‘De eerste (de beste) sossen’, neen dank u!
      Ten tweede: Ja, inderdaad, naar wat zijn de sossen eigenlijk op zoek? Volgens mij geld, want zelf zijn ze gespecialiseerd in het uitgeven ervan, terwijl ze er nauwelijks in slagen staatsgeld te genereren, tenzij met huizenhoge belastingen. Sociale rechtvaardigheid is een lovenswaardige levenshouding, maar niet onder de noemer ‘een ander lost het wel op’.
      Ten derde: Toen iedereen op de Titanic ‘SOS’ uitschreeuwde, was dit niet meer of minder dan een laatste verwensing naar de kapitein toe.
      Ten vierde: U verschaft huisvesting aan sossen-logés met lange tenen? Waarom verwondert dit mij niet?
      Ten vijfde: Zieleheil associëren met ‘Sieg heil’ is wel érg ver gezocht, of dacht u nu echt dat elke niet-sos ergens op een verborgen plekje een ‘Gott mit uns’-tattoo heeft staan? Zou het kunnen dat de door u vermelde ‘bruine’ herinneringen misschien door andere traumas veroorzaakt worden?
      Ten zesde: Dank voor de hartelijke groeten, ze zijn volledig wederkerig.
      Ten zevende: Van mijn 17de tot zowat mijn 40ste was ik zelf sos en nu niet meer. Hierover heerst nogal eens de misvatting dat dit typisch is voor mensen die stilaan ‘binnen’ geraken. Nochtans kom ik, ondanks een ‘gerespecteerde’ job, al jaren niet toe aan het eind van de maand. Geeft dit aanleiding tot het uitkotsen van mijn medemens? Allesbehalve! Ook ik zie niet liever dan dat iederéén het goed heeft en op zijn minst van een menswaardig bestaan kan genieten. Deze visie is niet het privilege van de sos, de aanpak om dat te realiseren verschilt van de ene ideologie naar de andere toe. Men kan niet blind zijn voor het maatschappelijk brede plaatje: Hoe functioneren we als individu en hoe als groep? Tot welke verworvenheden heeft dit geleid? Welke van deze verworvenheden moeten we koesteren en welke andere kunnen we niet kritisch genoeg bekijken en behandelen?
      Ten achtste: Ik amuseer me veel te veel op De Raaskalderij om me te laten verleiden tot politieke polemieken. Ga ik dus niet doen… :-) :-) :-)

 2. Beseft De Wever wel hoeveel mensen er van zijn loon kunnen eten? Zolang hier teveel politiekers zijn die zwaar overbetaald zijn vind ik het heel ongepast om iemand honger te laten lijden of buiten te laten slapen.

  Beantwoorden.
  1. Chrisje, je bent gewoon wreed. Mensen laten eten van De Wever’s loon? Besef je wel hoe slecht dit verteert, vooral wanneer je aan het eind van de maand toe bent aan de resterende muntstukjes! Vind je het gepast dat onze sociale zekerheid dan de daaruit voortvloeiende maag- en darmproblemen moet financiëren?

   Beantwoorden.
 3. Ik zou dat niet doen, Bart. Neem nu Berlijn… daar hebben ze dat ook geprobeerd en, toegegeven, het geeft een zekere grandeur aan de stad. Het kan zelfs tot een toeristische trekpleister uitgroeien voor (hopelijk niet teveel) buitenlanders. Maar de mensen geraken dat beu en na een aantal jaren breken ze de nest gewoon af. Je kan dan wel wat GAS-boetes gaan uitschrijven, maar je investeringskosten haal je er nóóit terug uit.
  Ik begrijp trouwens niet goed wat u bedoelt met “Het absorptieniveau van Antwerpen is bereikt”. Is door de opwarming van de aarde de Schelde nú reeds buiten haar oevers aan het treden?

  Beantwoorden.
   1. Sponzen waren toch primitieve diersoorten? Als deze op zijn is de opname van wat buitenlanders ter compensatie misschien toch niet zo’n slecht idee? (“Hier jong, ga maar wat dweilen.”)

    Beantwoorden.
 4. Zou Bartje wel beseffen dat hij zo ’t stad en parking van elkaar gaat scheiden?
  De middenstand in ’t stad gaat dat snel voelen denk ik. Niet dat dat zo erg is, want die zijn toch allemaal al lang ‘binnen’.
  En waar gaan ze de Sinksenfoor zetten? Wellicht buiten die muur want dat was eigenlijk dit jaar al het geval.
  Termont heeft in elk geval de meest positieve kant van de beslissing gezien. Ik vermoed dat de rest van Vlaanderen daar net zo over denkt… en altijd al gedacht heeft.

  Beantwoorden.
 5. is dit een april grap of zo ? hoelang gaan we Bart nog houden als burgemeester ? Hoeveel van die beledigende uitspraken moeten we nog horen ? Wil er es terug nen echte burgervader opstaan aub ? Elke dag dat hij aanblijft, zakt het niveau van alle Antwerpenaren.

  Beantwoorden.
 6. Dit is afschuwelijk. Dit is een grap? Dat moet wel.. Dit zou een schande zijn voor België.
  Natuurlijk is dat een grap.. ( wel een slechte). Maar feit blijft dat de Antwerpenaren wel achterstand hebben.. Anders zou men niet massaal op de wever stemmen.

  Beantwoorden.
  1. Beste Joris, een grap??? Hier wordt nooit gegrapt. En BDW is er de man niet naar om grappig uit de hoek te komen, ondanks de ‘big smile’ waarmee hij godganse dagen rondloopt op ’t schoon verdiep en op TV.

   Beantwoorden.
 7. als ze de doppers die muur laten zetten veur niet zemmen der oek voor een tijdje vanaf mijne vrient bart eeft toch attijd goei gedachten ee oek al zijn der die zeggen dattem ne potpulist is

  Beantwoorden.
  1. Dat vind ik nu eens een ongepaste opmerking. Het is toch logisch dat mensen, die van heinde en verre het Heilig Land komen bezoeken, gefrustreerd geraken wanneer ze opeens met hun neus voor De Muur staan en niet verder kunnen. Je zou voor minder klagen!

   Beantwoorden.
 8. Die vent méént het goed. Maar het probleem dat zou moeten opgelost worden is te groot.

  Gelijk Silvio & Silvia. Die wilden ook niet zomaar rustig onder hun boom blijven liggen.

  Ik vind het spijtig voor de hele maffia in het bijzonder ook voorJef Vermassen en alle topadvocaten.

  Beantwoorden.
  1. Geachte Belg,
   Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat u uw reacties op een heel ander artikel op een heel andere website plaatst, maar dat die door de wondere, ondoorgrondelijke wereld van het internet toch hier terecht komen.
   Met achting,
   MarcVI

   Beantwoorden.
   1. Dat zou kunnen, weet ik veel? De kattenbak is pas in 1950 uitgevonden. Hitler haatte katten, misschien omdat ze in zijn bed scheten? Weet ik veel.

    Het is nochtans een vrij simpele constructie als je het zo bekijkt. Je moet alleen maar op het gedacht komen.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter