Syrische regime en rebellen praten met elkaar

MONTREUX – De afgelopen dagen zijn VN-onderhandelaars druk aan het werk om rechtstreekse vredesgesprekken op gang te brengen tussen het Syrische regime en de leden van de oppositie. Zaterdag zat men voor het eerst samen rond de onderhandelingstafel, gisteren werden de eerste rechtstreekse gesprekken gevoerd.

VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi opende de gesprekken met enkele opmerkingen over het weer

VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi opende de gesprekken met enkele opmerkingen over het weer. Onderhandelaars van de Syrische oppositie pikten hierop in, door te stellen dat het zacht was, gelet op de tijd van het jaar. De gezanten van Assad verwierpen dit, en stelden dat het opvallend kouder was geworden in het afgelopen weekend. Brahimi kon deze standpunten niet meteen met elkaar verzoenen, en verschoof de aandacht van de onderhandelaars naar enkele meer prangende kwesties. Of de onderhandelaars The Wolf of Wall Street al hadden gezien? Op dit punt boekte Brahimi meer succes: regime en rebellen waren het er voorzichtig over eens dat het ‘een sterke film’ was, al voegde de Syrische oppositie er tot ongenoegen van de regering aan toe hem ‘wel een beetje lang’ te vinden. Ook over de Oscarkansen van de film liepen de meningen echter weer uiteen, toen de Syrische regering stelde dat de Oscars wel zouden gaan naar ‘die film over de slavernij in Amerika’. De discussie liep hoog op, en andermaal moest Brahimi een nieuw onderwerp naar voren schuiven.

Zo gingen de gesprekken enige tijd door zonder vooruitgang te boeken, tot er enkele ongemakkelijke stiltes in de gesprekken begonnen te vallen. Een schuifelende Brahimi, duidelijk door zijn voorbereide onderwerpen heen, legde de onderhandelaars dan maar de vraag voor of ze onlangs nog een goed boek hadden gelezen. Onderhandelaars van de Syrische regering meldden dat ze met veel plezier het nieuwe boek van Kristien Hemmerechts hadden gelezen, ‘De vrouw die de honden te eten gaf’, en noemden het ‘een amusante page-turner’. De Syrische rebellen reageerden hierop woest. Volgens een officiële verklaring vonden de rebellen het ‘een bespottelijk kutboek van een irritante heks’. De onderhandelaars vlogen elkaar dermate in de haren, dat Brahimi de gesprekken versneld moest opschorten.

De gesprekken worden normaal gezien vanavond laat pas hervat, aan de toog van het hotel. Volgens waarnemers is een vredesoplossing voor het conflict in Syrië, dat ondertussen al 130.000 dodelijke slachtoffers maakte, nog steeds erg ver weg.

Laat een reactie achter