Syrisch regime vernietigt chemische wapens

DAMASCUS – Vannacht is de Syrische regering begonnen met het onschadelijk maken van haar voorraden chemische wapens. Deze werden vooraf bijeengebracht in enkele zorgvuldig gescreende wijken van Damascus, en vakkundig tot ontploffing gebracht.

Volgens de Syrische minister van Defensie Al-Freij is het regime al jaren stelselmatig zijn voorraden chemische en conventionele wapens tot ontploffing aan het brengen.

Tevens kondigt het regime aan om in de komende weken verder te gaan met “het gecontroleerd laten ontploffen van haar chemische en conventionele wapenarsenaal”, klinkt het bij bronnen dicht bij president Assad. “Het Westen is hier blind voor, maar wij hebben de afgelopen maanden al honderden, zo niet duizenden tonnen conventionele munitie vernietigd,’ beweert de Syrische minister van defensie al-Freij. “En dat op diverse plaatsen in Damascus, Aleppo en Homs. Het tempo waarop we dat doen zal de komende weken zelfs nog toenemen.”

Het komt er voor de Syrische regering enkel op aan om geschikte plekken te vinden om de munitie te detoneren, aldus al-Freij. “Daarbij gaan we uiterst secuur te werk. Anders zou er toch nog ergens een verdoken medestander van onze regering gewond kunnen raken (lacht).”

Burgerslachtoffers

Amnesty International en Human Rights Watch waarschuwen er wel voor dat er bij deze gecontroleerde ontploffingen erg veel onschuldige burgerslachtoffers zouden vallen. Het lijkt er volgens Amerikaanse inlichtingendiensten op dat het Syrische regime voor de neutralisatie-operaties stelselmatig dichtbevolkte wijken uitkiest die worden gecontroleerd door de rebellen. Al-Freij reageert geprikkeld op de aantijgingen. “Wat wil het Westen nu eigenlijk? Die wapens zijn toch vernietigd? Hoe dat vernietigen gebeurt, lijkt mij irrelevant.”

De Syrische ontwapeningsijver neemt alvast de wind uit de zeilen van het Russische voorstel om de wapens onder controle van de internationale gemeenschap te brengen. Ban Ki-Moon looft de inspanningen van de Syrische regering. “Bekijk het zo, hoe meer bommen er in Syrië ontploffen, hoe meer de voorraad slinkt. En hoe minder bommen er dus in de toekomst zullen vallen,’ aldus de secretaris-generaal van de VN.

 

2 reacties op "Syrisch regime vernietigt chemische wapens"

  1. Het wordt tijd dat de VS hier eens orde op zaken stelt en een no-fly zone installeert en de belangrijkste militaire doelwitten onschadelijk maakt.
    Naar voorbeeld van wat ze in Libië hebben gedaan.
    Als je de documentaire “The Act of Killing” hebt gezien zul je snappen wat ik bedoel. Sommige groepen mensen zijn gewoon zo achterlijk dat ze elkaar uitmoorden normaal vinden.

    (Ik voel de reactie al komen dat de VS zich dan aan hetzelfde schuldig maakt: nee, enkele honderden collaterale doden om meerdere honderdduizenden doden te voorkomen is een Nobelprijs voor de vrede waard)

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter