De Coninck: ‘Usain Bolt moet werken tot 65’

BRUSSEL – Federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) is niet te spreken over Usain Bolts plan om vervroegd met pensioen te gaan. Gisteren kondigde de Jamaicaanse sprinter aan er in 2016 de brui aan te willen geven, na de Olympische Spelen in Rio. Ofte 35 jaar voor de officiële pensioengerechtigde leeftijd.

Usain Bolt wil stoppen met werken voor hij betrapt wordt op doping. (Foto: Augustas Didžgalvis, CC BY-SA 4.0)
Usain Bolt wil stoppen met werken voor hij betrapt wordt op doping. (Foto: Augustas Didžgalvis, CC BY-SA 4.0)

Bolt had zo z’n eigen redenen om het aanzienlijk vroeger dan de officiële pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar bekeken te houden. “Ik wil stoppen op een hoogtepunt”, verklaarde de Jamaicaan op een persconferentie in Brussel. “Dit niveau hou ik nog maximaal drie jaar vol. Daarna verder doen zou potsierlijk worden, en mijn kansen om ooit op doping betrapt te worden alleen maar verhogen.”

De uitspraken maakten minister van Werk De Coninck ziedend. “Ik vind dat meneer Bolt net als iedereen zou moeten werken tot zijn vijfenzestigste. Die man komt hier doodleuk zijn brugpensioen aankondigen in Brussel, op een moment dat wij de Belgische burger vragen om extra inspanningen te doen. Dat is een slecht voorbeeld voor al die jonge dertigers die nu nog aankijken tegen een carrière van meer dan dertig jaar. Hoe wereldvreemd is die man?”

Toch staat Bolt niet alleen. De socialistische atletiekbond ACOD Tienkamp looft de snelste man ter wereld omdat hij het taboe doorbreekt rond topsporters die fin de carrière zijn. “Sprinten is een ontzettend zwaar beroep. Het leidt tot rugklachten, ontstekingen van de adductoren, om nog maar te zwijgen van de constante werkdruk om de eerste in de rat race te moeten zijn”, argumenteert ACOD Tienkamp-voorzitter Gaston baron Roelants. “De meeste atleten zijn compleet versleten na minder dan een decennium op topniveau. Ik begrijp dat de overheid om extra inspanningen vraagt, maar vraag dat dan aan sporters die het minder zwaar te verduren hebben gehad, zoals voetballers, of professionele dartsspelers.”

“Sprinten een zwaar beroep? Laat me niet lachen. Ik ken weinig werknemers wier shift er al na minder dan tien seconden op zit”, snuift De Coninck. “En voor de rest hele dagen Playstation spelen, en daar dan nog eens 18 miljoen euro per jaar mee verdienen. Bovendien, zo vermoeiend zal het allemaal wel niet zijn, als je ziet dat die man na die zogenaamd ‘zenuwslopende’ Memorial Van Damme nog in staat is om de hele nacht door te feesten op die Jamaican Party.”

Ambiorix-schoenen

“Als liberaal ben ik tegen het brugpensioen, maar we moeten ook kijken naar de praktijk”, mildert minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld) de toon. “Veel atleten kunnen niet veel meer dan heel hard lopen, of erg ver met een discus slingeren. Vaardigheden waarnaar vrij weinig vraag is in onze Vlaamse kenniseconomie. Kijk naar Fredje Deburghgraeve: een Olympische gouden medaille, maar het heeft een intensief begeleidingstraject bij VDAB gevergd om van hem de succesvolle verkoper van Ambiorix-schoenen te maken die hij vandaag is. Ik wil maar zeggen: de kost van dertig jaar pensioen moet afgewogen worden tegen de moeite die het zou kosten om de man op de reguliere arbeidsmarkt te krijgen. En laat ons eerlijk zijn: voor een dertiger met Afrikaanse roots die nu al de indruk geeft niet al te ijverig te zijn zou dat wel eens duur kunnen uitvallen.”

Vanavond kunt u Usain Bolt iets minder dan tien seconden lang aan het werk zien op de Memorial Van Damme. Minister De Coninck zal uit protest niet naar het sportevenement gaan.

 

5 reacties op "De Coninck: ‘Usain Bolt moet werken tot 65’"

  1. Zou men misschien een keer aan Minister De Coninck willen vertellen dat onze generatie 30ers het wel een beetje heeft gehad met het gemekker van die politici die 100000 den euros per jaar opsstrijken om ons land de verdoemenis in te regeren. Laat onze vriendelijke socialist zelf eens wat dieper in haar zakken schieten en haar socialistische klagers wat geld toesteken en dat ze de mensen die er voor werken wat met rust laat. Ik ben 33 en ik heb het gehad met al communautaire bullshit, BHV, Vlaming of Waal!!! Dit land heeft een.nieuwe denkwijze en een nieuwe generatie nodig. Door hun beleid geven zij onze kinderen alleen maar handicaps mee. En als mijnheer Bolt met pensioen wil gaan, dan doet hij dat toch!!! Minister De Coninck klaagt alleen maar omdat ze dit zelf niet kan en dan nu net het kenmerk van een socialist. Wat ik niet heb mah een ander ook niet hebben.

    Beantwoorden.
  2. Meneer Bolt is een Jamaicaan en bijgevolg waarschijnlijk een cannabis gebruiker.
    Ik zou ‘m preventief een minnelijke schikking van 75€ laten betalen.
    Met zo’n wedde maakt het voor hem immers niet uit of hij al dan niet cannabis bezat.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter