N-VA: ‘Kleinere waardenset is beter te verdedigen’

ANTWERPEN – Na enkele controversiële uitspraken van N-VA-mandatarissen zet partijvoorzitter Bart De Wever de puntjes op de i. ‘Wij zijn alweer verkeerd begrepen.’

De Wever haalde de mosterd bij de Romeinen. 'Een kleiner grondgebied is makkelijker te verdedigen.' (Foto: Wikimedia Commons)
De Wever haalde de mosterd bij de Romeinen. ‘Een kleiner grondgebied is makkelijker te verdedigen.’ (Foto: Wikimedia Commons)

Federaal fractieleider Peter De Roover en Vlaamse volksvertegenwoordiger Annick De Ridder pleitten de afgelopen dagen voor een inperking van de vrijheid van meningsuiting voor supporters van het jihadisme. Ongeveer tezelfdertijd tweette staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken dat de mensenrechten niet absoluut zijn en wat hem betreft gerust mogen evolueren.

Een bewuste strategie, volgens partijvoorzitter Bart De Wever, die de mosterd zoals vaak bij de Romeinen haalde. “Op het toppunt van zijn macht strekte het Imperium Romanum zich uit tot ver voorbij de Rijn en de Donau. Dat was niet houdbaar, en dus gaven de Romeinen grondgebied op om het resterende hinterland beter te kunnen verdedigen.”

“Het stoort mij dan ook mateloos dat iedereen nu weer zegt dat de N-VA de democratie uitholt, terwijl we haar net beter willen beschermen”, aldus een verongelijkte De Wever.

“Vergelijk de Europese waarden met een weide. Hoe groter die weide is, hoe meer palen en draad je nodige hebt om die af te sluiten. Is de weide klein genoeg, dan kun je misschien een dubbele omheining zetten”, fantaseert De Wever. “Zo moeten we ook omspringen met fundamentele westerse verworvenheden, zoals de vrijheid van meningsuiting, de mensenrechten, persvrijheid, academische vrijheid, de scheiding tussen kerk en staat, de scheiding der machten, zelfs gender equality en god weet wat vinden wij hier nog allemaal belangrijk. Less is more.

Schuld van de socialisten

De Wever zoekt dat overaanbod aan normen en waarden in een welbepaalde politieke hoek. “Decennia van progressief bestuur hebben ons simpelweg opgezadeld met een normen- en waardenset die zo groot is dat ie niet meer te verdedigen valt. Alleen door onze westerse waarden drastisch in te perken, zullen wij in staat zijn om ze blijvend te verdedigen.”

3 reacties op "N-VA: ‘Kleinere waardenset is beter te verdedigen’"

Laat een reactie achter